Hamilton obține victoria în Marele Premiu al Marii Britanii

DE9FQxeXYAA8Rqj

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Marele Premiu de Formula 1 al Marii Britanii este unul dintre cele mai explozive în fiecare an datorită entuziasmului fanilor, dar și a faptului că șapte din cele zece echipe de pe grilă își au sediul în Albion.

Weekendul a început destul de prost pentru favoritul publicului, Lewis Hamilton, care a fost aspru criticat deoarece a ales să plece în concediu în loc să participe la evenimentul F1 Live din Londra, eveniment la care au participat ceilalți 19 piloți alături de alți foști campioni precum Jenson Button sau Damon Hill.

Cu toate acestea, britanicul s-a revanșat în sesiunea de calificări de sâmbătă, începută în condiții mixte pe pneuri Pirelli intermediare și terminată pe slickuri. Datorită strategiei riscante, dar și a talentului său, Fernando Alonso a reușit pentru prima oară în era hibridă să pună un monopost McLaren-Honda în fruntea clasamentului, fiind singurul pilot care a realizat un timp pe supersofturi în Q1. El oricum ar fi plecat ultimul în cursa de duminică, deoarece are o penalizare de 30 locuri pe grilă datorită unei schimbări a unității hibride.

În Q2, spaniolul nu a mai putut să repete performanța deoarece toți piloții au ieșit pe aceleași anvelope Pirelli, mai puțin finlandezul Valtteri Bottas de la Mercedes-AMG Petronas care a realizat cel mai bun timp al său pe softurile galbene.

Q3 a fost sesiunea lui Hamilton. Timpii erau oricum așteptați să scadă semnificativ datorită creșterii apăsării aerodinamice și a faptului că unicul furnizor de anvelope, Pirelli, a adus pneuri cu o treaptă mai moi și implicit mai rapide ca în 2016. Însă nimeni nu se aștepta la un timp de 1.26.600 din partea triplului campion mondial, la mare distanță de următorul clasat, pilotul Scuderiei Ferrari, Kimi Raikkonen, care nici nu a reușit să spargă bariera psihologică de 1.27.000. Vettel a încheiat pe trei, iar Bottas pe patru, însă o penalizare de cinci locuri pe grilă pentru o schimbare de cutie de viteze l-a retrogradat până pe nouă.

Startul de duminică a fost marcat de coliziunea dintre cei doi piloți ai Scuderiei Toro Rosso, Daniil Kvyat și Carlos Sainz. Asta i-a dat ocazia australianului Daniel Ricciardo să mai recupereze câteva poziții după plecarea sa de pe poziția a 19-a.

Startul bun al lui Hamilton i-a permis să stea liniștit primele tururi, ceea ce nu s-a putut spune despre Sebastian Vettel, care a pierdut poziția a treia în favoarea olandezului Max Verstappen de la Red Bull Racing.

Restul cursei a fost destul de liniștă, cu excepția momentelor când Ricciardo mai depășea câte un pilot sau a duelului strâns între Vettel și Verstappen. Surprizele au început spre finalul Grand Prix-ului, atunci când nimeni nu se mai aștepta la nimic special. Însă în turul 49 din 51, pneul soft stânga față al lui Kimi Raikkonen a început să se dezintegreze, finlandezul fiind nevoit să intre la boxe și să schimbe gumele. Podiumul părea compromis, însă un tur mai târziu, Sebastian Vettel a avut aceeași problemă, însă mult mai serioasă, pierzând locul trei și terminând pe șapte. Max Verstappen părea să aibă noroc și să prindă al doilea loc pe podium din sezon, însă echipa l-a oprit la boxe preventiv pentru aceeași problemă cu a piloților Ferrari. Astfel, Raikkonen a moștenit poziția a treia, însă locul al doilea mult dorit a fost adjudecat de un Bottas extrem de rapid și extrem de hotărât să revină după acea penalizare pe grilă.

Mario Isola, Head of Car Racing la Pirelli a declarant următoarele: „Marele Premiu al Marii Britanii a fost marcat de problemele celor doi piloți Ferrari, Sebastian Vettel și Kimi Raikkoenen experimentând din nefericire o problemă de pneuri spre finalul strâns al cursei; ceea ce este păcat, dar vom încerca să aflăm excat de ce s-a întâmplat acest lucru împreună cu echipa. Cursa s-a desfășurat sub un ritm incredibil anul acesta, cel mai rapid tur fiind cu aproape cinci secunde mai bun decât echivalentul din 2016.”

Britanicul Lewis Hamilton a obținut o victorie ușoară în fața propriului public și a reușit să recupereze 19 din cele 20 puncte ce îl despărțeau de liderul clasamentului general, Sebastian Vettel. Totodată, el a reușit să egaleze două recorduri. Primul, împărțit cu Jim Clark și Alain Prost, este cel de cinci victorii în Marele Premiu al Marii Britanii. Al doilea record este acela de patru victorii consecutive în Marele Premiu al Marii Britanii, reușit și de scoțianul Jim Clark.

Bătălia pentru titlu se intensifică. Atât Hamilton, cât și Bottas recuperând puncte importante față de germanul de la Ferrari. După prima jumătate a sezonului, 23 puncte îi despart pe primii trei candidați.

Marele Circ își va desfășura următoarea etapă la Budapesta, pe circuitul Hungaroring, în data de 30 iulie, fiind ultimul Mare Premiu înainte de binemeritata pauză de vară de patru săptămâni.

Clasamentul general al piloților după 10 etape:

1 Sebastian Vettel FERRARI 177
2 Lewis Hamilton MERCEDES 176
3 Valtteri Bottas MERCEDES 154
4 Daniel Ricciardo RED BULL RACING TAG HEUER 117
5 Kimi Räikkönen FERRARI 98
6 Max Verstappen RED BULL RACING TAG HEUER 57
7 Sergio Perez FORCE INDIA MERCEDES 52
8 Esteban Ocon FORCE INDIA MERCEDES 43
9 Carlos Sainz TORO ROSSO 29
10 Nico Hulkenberg RENAULT 26
11 Felipe Massa WILLIAMS MERCEDES 23
12 Lance Stroll WILLIAMS MERCEDES 18
13 Romain Grosjean HAAS FERRARI 18
14 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 11
15 Pascal Wehrlein SAUBER FERRARI 5
16 Daniil Kvyat TORO ROSSO 4
17 Fernando Alonso MCLAREN HONDA 2
18 Jolyon Palmer RENAULT 0
19 Marcus Ericsson SAUBER FERRARI 0
20 Stoffel Vandoorne MCLAREN HONDA 0
21 Antonio Giovinazzi SAUBER FERRARI 0

Clasamentul constructorilor după 10 etape:

1 MERCEDES 330
2 FERRARI 275
3 RED BULL RACING TAG HEUER 174
4 FORCE INDIA MERCEDES 95
5 WILLIAMS MERCEDES 41
6 TORO ROSSO 33
7 HAAS FERRARI 29
8 RENAULT 26
9 SAUBER FERRARI 5
10 MCLAREN HONDA 2