Le Mans și-a ales, din nou, învingătorii, Alonso reușește dubla

D9LeBjrX4AYavVy

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Cursa de 24 ore de la Le Mans este un eveniment unic în lumea motorsportului. Zeci de echipaje din patru clase și 186 piloți din toate disciplinele vin să testeze materialul tehnic și propriile abilități în cea mai grea competiție pe patru roți ce se desfășoară pe un traseu asfaltat. Cursa de 24 ore de la Le Mans este un eveniment unic în lumea motorsportului. Zeci de echipaje din patru clase și 186 piloți din toate disciplinele vin să testeze materialul tehnic și propriile abilități în cea mai grea competiție pe patru roți ce se desfășoară pe un traseu asfaltat.

Se spune că Le Mans alege învingătorul, iar anul acesta nu a fost o excepție. Echipajul Toyota Nr.8 LPM1 a compus din Fernando Alonso, Sebastien Buemi și Kazuki Nakajima a obținut o victorie neașteptată după ce sora Nr.7 (Jose Maria Lopez, Mike Conway, Kamui Kobayashi) a suferit o pană de cauciuc în ultima oră de concurs. Senzorul de presiune în anvelope a indicat altă anvelopă ca fiind cea afectată, mecanicii au schimbat anvelopa sănătoasă cu alta, iar Lopez a plecat tot cu pană. Intrat la boxe în turul următor după mult timp pierdut și schimbat toate patru anvelopele cu un set deja uzat, echipajul Nr.7 nu a mai putut recupera timpul pierdut și astfel a trebuit să se recunoască învins după un Le Mans aproape perfect. Lopez a recunoscut că a plâns în turul de intrare la standuri. Toyota s-a gândit să oblige echipajul Nr.8 să încetinească pentru a preda victoria, dar un rezultat 1-2 pentru japonezi indiferent de ordine era în cărți.

Podiumul general și cel LMP1 a fost completat de către Nr.11 SMP Racing alcătuit din Mikhail Aleshin, Vitaly Petrov și Stoffel Vandoorne, ceea ce înseamnă că ambii piloți McLaren F1 de anul trecut s-au aflat pe podium anul acesta la Le Mans.

LMP2, cea mai populată clasă, a fost câștigată de către Nr. 36 Signatech Alpine Matmut ce i-a avut protagoniști pe Nicolas Lapierre, Pierre Thiriet și André Negrão. Lapierre este la a patra victorie consecutivă LMP2 în celebra cursă de anduranță. Nr. 38 Jackie Chan DC Racing (Ho-Pin Tung, Gabriel Aubry, Stéphane Richelmi) și Nr. 28 TDS Racing (François Perrodo, Loïc Duval, Matthieu Vaxivière) au luat argintul, respectiv bronzul la clasa mezină de prototipuri.

GTE Pro, acolo unde cei mai mulți producători investesc bani grei, i-a văzut învingători pe cei de la AF Corse (Nr. 51, Ferrari 488 GTE) cu James Calado, Alessandro Pier Guidi și Daniel Serra la volan. Terminând în același tur cu liderul și totodată pe podium au fost două echipaje Porsche GT Team (91 – Richard Lietz Gianmaria Bruni, Frédéric Makowiecki și 93 – Nick Tandy Earl Bamber Patrick Pilet). Ford și BMW se vor retrage de la această clasă, Ford câștigând Le Mans în 2016, iar BMW necâștigând nicio cursă în supersezonul 2018/2019 al Campionatului Mondial de Anduranță.

La GTE Am avut o mare mare surpriză. Întâi plăcută, apoi mai puțin plăcută. Echipajul Nr. 85 Keating Motorsports, primul și deocamdată singurul Ford GT Le Mans privat înscris într-o competiție de anduranță, a trecut primul linia de sosire. Problema este că asemenea echipajului #68 Ford Chip Ganassi Team USA, acesta a fost descalificat pentru faptul că nu au respectat termenul de alimentare de 55.2 secunde la fiecare oprire. Asta înseamnă că Porsche câștigă la GTE Am cu echipajul Nr. 56 Team Project 1 pilotat de Jörg Bergmeister, Patrick Lindsey și Egidio Perfetti. Podiumul la această clasă a fost completat de două echipaje Ferrari (#84 JMW Motorsport – Jeff Segal/Rodrigo Baptista/Wei Lu și #62 WeatherTech Racing – Cooper MacNeil/Robert Smith/Toni Vilander). Ce bine îmi pare să îl văd pe Vilander pe podium la Le Mans.

Pastor Maldonado (#31 DragonSpeed LPM2) a făcut accident și a abandonat. Nimic nou. Dar păcat de colegul său, Anthony Davidson, englezul chiar nu are noroc la Le Mans. După ce Fernando Alonso i-a luat locul la Toyota, acum trebuie să îl aibă coechipier pe Maldonado. Better luck next time.