Oficial: (noul) Porsche Cayenne

P17_0710_a5_rgb

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Despre design nu voi vorbi în această prezentare, mașina arată cum arată, personal consider că este prea apropiată de cea veche ca aspect, chiar dacă va merge cu 400 km/h, tot spui că te uiți la fostul model. Chestiuniile astea sunt super-subiective, de fapt nimănui nu-i pasă pentru că unii și-o vor lua pentru că nu își permit Bentayga și vor un SUV cu nume puternic iar alții nu și-o vor lua pentru că nu și-o permit și atât. Mai multe despre design voi vorbi după ce voi pipăi mașina, după ce o vom conduce. Pentru că da, felul în care se conduce te poate face să uiți cât de „la fel” este.

Noul Cayenne se poate comanda deja și avem momentan prețurile pentru Germania: pornirea de la 74.828 euro și modelul S de la 91.964 euro. Așa cum a anunțat și Giurgea pe pagina de facebook în direct de la evenimentul de lansare internațională, Porsche NU a decis încă dacă va oferi și motoare diesel pe mașina asta. Ar fi o decizie logică să nu o facă având în vedere că poate lansa oricât de multe modele hibride care să ofere performanțe similare diesel-urilor actuale. Altfel, asta ar fi o lovitură puternică de imagine adusă nu doar modelelor „concurente” de la mărcile din segment dar și concurenței globale. Dacă Porsche o va face, toți o vor face și vom mai înainta puțin spre adevărata hibridizare și electrificare.

Două motoare sunt disponibile la lansare, unul de trei litri turbo, V6 cu 340 CP și un 2.9 tot V6 plus biturbo cu 440 CP. Motoarele mai mari, mai puternice precum și hibrizii vor sosi ulterior. Pentru a detalia motorizările, motorul de 340 CP are 450 Nm și poate accelera mașina de la 0 la 100 km/h în 6.2 secunde sau în 5.9 pentru modelele cu Sport Chrono Package; viteza maximă este de 245 km/h. Motorul de top actual are 550 Nm și face 0-100 în 5.2 secunde sau în 4.9 cu pachetul Sport Chrono, performanță similară unor modele mai mici dar aproximativ la fel de puternice de la concurență de exemplu BMW X4 M40i sau AMG GLC 43 Coupe sunt doar două exemple pe care tocmai le-am condus și le vedeți în noile episoade  #superspeedlaprotv – din 16 septembrie în fiecare sâmbătă la Pro TV de la 10:30. Viteza maximă a lui „S” este însă mai mare decât a tuturor concurenților, indiferent de clasă și nume – 265 km/h.

Mai ușor cu până la 65 de kilograme față de fostul model, noul Cayenne este mult mai tehnologizat din cauza platformei noi: are direcție integrală, suspensie pneumatică nouă, sistem de bare stabilizatoare active (opțional) PDCC dar și noul sistem Porsche 4D Chassis Control. O mențiune interesantă în mapa de presă: mașina are acum anvelope mixte pentru jante cu mărimi de la 19 la 21 de inch și în premieră, anvelopele pe spate vor fi mai late precum cele din față. Ca la 911, da.

Din punct de vedere al transmisiei, ambele motorizări sunt echipate standard cu o „cutie nouă cu opt rapoarte” și patru moduri de rulare sunt oferite: Onroad – standard, așa pleacă mașina de pe loc plus Mud, Gravel, Sand și Rocks. Avem și o premieră mondială – Porsche Surface Coated Brake (PSCB), un sistem de frânare cu discuri tratate special, spune Porsche că rezistă mai bine în timp și frânează mai eficient ca niciodată. Sunt disponibile doar cu roțile cu jante de 20 sau 21 inch diametru și desigur vor fi disponibile în continuare și discurile de frână ceramice pe sistemul PCCB.

Cu o caroserie construită acum complet din aluminiu, noul Cayenne este mai lung cu 6.3 centimetri, este mai scund cu nouă milimetri iar lățimea are acum 1.983 mm. Portbagajul a crescut mult, foarte mult cu 100 de litri, ajungând la 770 litri – chiar dacă ampatamentul mașinii rămâne neschimbat!

Tehnologic vorbind, Porsche laudă farurile full-LED oferite acum standard. Opțional poți comanda Porsche Dynamic Light System (PDLS), faruri full-LED ceva mai inteligente, cu iluminare în viraje de exemplu; mai departe, PDLS Plus au tehnologie matrix încorporată cu câte 84 de diode LED în fiecare bloc optic pentru un control ideal asupra tuturor funcțiilor dinamice ale farului. În partea din spate, totul este LED, la fel ca la noua Panamera.

În interiorul modificat stilistic tot în ideea de „evoluție” iar asta înseamnă butoane touch pe toată consola centrală ca la Panamera, Porsche Advanced Cockpit și Porsche Communication Management (PCM) cu diagonala de 12.3 inch pe consola centrală, comenzi vocale mult mai complexe, conectivitate la internet, navigație mai inteligentă, instrumentar de bord cu turometru analogic și alte două display-uri digitale ce îl flanchează… Night Vision și toată pleiada: Lane Change Assist, Lane Keeping Assist cu traffic sign recognition, traffic jam assist, ParkAssist cu Surround View plus Porsche InnoDrive ce include adaptive cruise control. Și desigur, sisteme audio de la Bose sau Burmester.

Prețurile pentru România: pornire de la 77.767 euro cu TVA și de la 94.949 euro cu TVA pentru S.