P_ss_t! – primul test cu noul Passat

PASSAT_2014_089

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Din păcate nu am inventat eu titlul – „P_ss_t!”, l-am găsit pe un CD de la Dynaudio pe care l-am primit la eveniment pentru a testa sistemul audio de top din mașină. Și apropo, dacă îl vreți careva dați-ne un mesaj și vi-l trimit. Ideea este că după ce am condus mașina asta și l-am văzut scris negru pe alb mi-am dat seama că i se potrivește perfect. În primul rând pentru că rafinamentul a crescut atât de mult în Passat încât a devenit un loc în care îți dorești doar să conduci și să conduci și să conduci pentru a te bucura de comfort și desigur, de liniște. Astfel că i-ai zice să tacă oricui ar sta între tine și plăcerea asta și doar să fie și el atent la ce se întâmplă în mașină. În al doilea rând, Passat atacă decisiv în segmentul său și sunt șanse mari să dea stingerea, adică să se vândă la fel de bine precum toți urmăritorii săi la un loc. Mai mult decât atât, Passat goes premium și va ataca direct A4, Seria 3, Clasa C, Lexus IS dar și… ehh… modelele mai mari ale acestor mărci. Toate astea în condițiile în care chiar dacă este mai scump decât generația a șaptea el este mult mai accesibil decât modelele pe care tocmai le-am enumerat…

Acum, să detaliez puțin noul Passat. 

Passat nu este cel mai important model doar pentru VW. Din 1973 și până astăzi el a fost comercializat în peste 22 de milioane de exemplare dar mai important decât atât este că el este cel mai bine vândut model al grupului VW în fiecare an. De exemplu, în 2013 au fost comercializate peste 1.1 milioane de modele Passat (toate caroseriile și modelele derivate – vezi Magotan în China, de exemplu). Practic, anul trecut a fost vândut un Passat la fiecare 29 de secunde… Adică două mașini pe minut, 126 pe oră și peste 3000 zilnic… Ah, ce-mi plac cifrele.

Datorită platformei MQB Passat este acum mai scund și puțin mai scurt dar are ampatament și ecartamente crescute plus roți mai mari. Iar asta înseamnă un singur lucru – mașina asta arată mai agresiv ca niciodată. Sincer, eu personal cred că noul Passat trebuia să fie noul CC dar au zis că mai bine fac altceva pentru coupe-ul cu patru uși și astfel lasă loc pentru un design foarte reușit pentru limuzina lor de clasă medie. Observațiile pe care tocmai le-ați citit sunt valabile și pentru versiunea Variant care în sfârșit devine un break mediu uriaș cu un aspect atrăgător. Poate va convinge mai mulți clienți și în România cu ocazia asta mai ales că acum, ai aceeași lungime la limuzină și break deci nu este mai greu să conduci un break decât limuzina, prin aglomerație. Asta pentru cei care se mint că Variant este mai mare și deci mai puțin practic în aglomerație. Oficialii mărcii se așteaptă ca în România să se vândă anul viitor 1.200 de limuzine și 300 de Variant…

O parte importantă a discuției despre noul Passat sunt farurile cu LED.

Ele sunt disponibile în două versiuni – full LED static și full LED adaptiv după cum am menționat și în articolul despre prețurile din România ale noului model. Menzționez însă că pentru versiunile de echipare Highline farurile LED Basic sunt standard iar pentru absolut toate modelele și echipările stopurile full-LED sunt oferite din fabrică.

Pentru a înțelege perfect noul Passat și mai ales prețurile sale mai mari față de fostul model trebuie să acceptați repoziționarea sa. Și acum citez din comunicarea oficială: „fiind cea mai de succes mașină business europeană, Passat reprezintă acum o nouă clasă business – o mașină de tranziție între segmentul limuzinelor de clasă medie și limuzinele din clasa premium.” Este remarcabil că au crescut spațiul interior doar din creșterea ampatamentului și ecartamentelor și nu prin mărirea caroseriei, iar tranziția către premium prin poziționarea între clase este făcută din finisaje și nivelul de dotări standard. Practic, la cum arată mașina la interior și la cum se simt la atingere finisajele plus cum te simți la volan, diferența de preț față de fostul model este justificată.

Desigur, ideea succesului absolut al acestei repoziționări ar fi ca un Passat vârf de gamă diesel de 240 CP cu tracțiune integrală și cutie DSG plus echipare Highline și dotat complet care costă 50.000 de euro, să se conducă la fel de bine precum o limuzină de clasă mare (A6, Seria 5, Clasa E…). Pentru că aceste mașini în configurație similară sunt cu vreo 15.000 euro mai scumpe… Cu ideea asta în minte am plecat de la premiera mondială de la Paris să conduc noul Passat în Italia.

Variant este cel mai bine vândut model al gamei Passat în Germania, UK și Suedia.

Veți râde probabil când vă voi spune că Turcia, da, Turcia este țara cu cele mai multe limuzine Passat vândute în toată Europa. Este urmată de UK și Franța. 25% din toate limuzinele Passat din Europa se duc în Turcia. Am mai spus-o și mă repet – break-ul este o caroserie care are de suferit degeaba pe piața românească. Și pentru că îmi doresc doar tot binele din lume pentru cei care ne urmăresc cu gândul că-i putem ajuta să-și cumpere o mașină nouă am zis că e momentul să vorbesc mai mult despre un Passat break de data asta. Așa că am condus vârful de gamă diesel și unul de 1.4 litri pe benzină cu 150 CP, ACT, tracțiune față și DSG.

VW spune că din 2007 și până acum, segmentul mediu din care face parte Passat s-a dezvoltat către premium în sensul că tot mai mulți constructori de aici se îndreaptă către zona asta. Mai precis, de la 47% mașini premium în segment în 2007 acum avem 57% iar Passat nu putea lipsi de la petrecerea asta. Și în ideea asta, spune VW, mașina lor lipsită de emoție, doar pragmatică (da, recunosc și ei ce vă spunem eu și Giurgea de zece ani), abia acum devine mai atentă cu simțurile tale. Sincer, înainte să vă dați cu părerea stați să vedeți mașina în realitate. Pur și simplu este mai frumoasă chiar și decât actualul CC, este impunătoare și serioasă și totuși te face să vrei să o privești mult mai mult ca la generațiile următoare. Este pentru prima oară când nu doar se conduce impecabil pentru vremea ai – acum chiar arată suficient de bine încât să merite să vorbești despre asta.

Ideea este că Passat este o mașină importantă și pentru flote.

Dar cu trecerea timpului și creșterea ponderii de premium în clasa medie, Passat a renunțat să fie cumpărat de companii pentru agenții de vânzări și a trecut către zona de management. De aceea noul model are un public țintă care lucrează în management, are 43 de ani este căsătorit și are vreo doi copii. La naiba, mai am de așteptat!!!

Desigur că un agent de vânzări nu are nevoie de multe lucruri la interior dar un manager se va bucura acum la interiorul mult mai bine lucrat și finisat. La materialele mai premium și la ergonomia exemplară ce acum este completată de displayul de bord digital – Active Info Display. Sistemul de infotainment Discover nu este atât de nou precum îl laudă VW, este doar o evoluție bună a celui de pe noul Golf dar pentru că este reușit din toate punctele de vedere, primește o notă bună din partea noastră.

În funcție de versiune, Passat este acum mai ușor cu vreo 80 de kilograme decât fostul model. Și ăsta este un lucru pe care îl simți imediat cum pornești la drum. Până să conduc noul Passat spuneam că cel mai agil model din segment este Mazda6 tocmai pentru că se simte foarte ușoară la comenzile tale și este foarte maenvrabilă. Ei bine, de acum și Passat este la fel. Ești mai bine conectat ca niciodată la mașină iar ea răspunde pentru prima oară în istorie – excelent. În continuare simți ceva artificial între comanda ta pentru direcție și ce se întâmplă de fapt cu roțile dar sentimentul nu este la fel de enervant ca în multe alte mașini de pe piață. La volanul lui Passat te simți ca într-un Audi.

Adică nu ai direcția foarte precisă din BMW dar ești aproape.

Ținuta de drum este o mare surpriză. VW folosește noua generație a amortizoarelor controlate electronic incluse în sistemul opțional de suspensie DCC. Iar asta se traduce prin faptul că tocmai am condus cel mai confortabil VW de la Phaeton încoace. Pe modul Comfort al suspensiei mașina plutește pe șosea de parcă ar avea suspensie pneumatică, pur și simplu se simte ca un C cu Airmatic, poate chiar ca un E. Mai bine nu am cum să vă descriu modul de rulare extrem de rafinat al noului Passat.

Motorul 2.0 TDI bi-turbo cu 240 CP și 500 Nm este remarcabil. Putere atât de mare nu prea găsești la motoarele de doi litri, ce să mai vorbim de combinația clasă medie și motor în patru cilindri atât de puternic. Oferit doar cu 4Motion și DSG, 2.0 biTDI este o plăcere de condus. Pe lângă faptul că trage cu o forță care îți pune zâmbetul pe față instantaneu, motorul diesel de top de pe Passat este foarte silențios. Foarte. Și deși nu cred că poți consuma în medie chiar cât spune cartea – puțin peste cinci litri de motorină pentru 100 km parcurși, un 6.5 poate fi realizat. Într-un stil de conducere deloc economic (cu multe opriri, orașe, staționare etc) eu am consumt 8.7… ceea ce este excelent pentru puterea motorului. Revenind la silențiozitate plus putere… motorul biturbo diesel nu sună mai puternic decât 1.4 TSI cu 150 CP pe care l-am condus în a doua zi de teste. Iar referitor la putere… e simplu… imaginați-vă că 1.4 TSI trage bine cu adevărat de la 4.000 rpm în sus. 2.0 TDI 240 CP se simte de parcă e de două ori mai puternic și toată puterea asta este disponibilă în permanență chiar și de la 2000 rpm.

Sistemul 4Motion pornește de pe loc cu 100% din cuplu transmis în față și la nevoie extremă, pe suprafețe extreme, poate muta pentru o scurtă perioadă de timp până la 100% către roțile spate. Datorită lui nu ai pierderi de aderență la motorul de 240 CP și nici torque steer și mașina este o plăcere de condus. Cu mențiunea că la limită există o inerție destul de mare a mașinii și trebuie să fii atent. Mai mult, ca orice sistem 4×4 care transmite mai mult spre față, comportamentul nu este atât de sportiv precum într-o mașină cu mai mult cuplu trimis către spate. De exemplu, pe viraje, la vitezele ridicate te simiți mai bine conducând rapid un Passat cu tracțiune față pentru că se simte mai ușor în mâinile tale și deci este mai agil. Reversul medaliei este că nimic din ce am condus până acum cu motor în patru cilindri nu trage atât de puternic în toate treptele precum o face motorul ăsta biturbo TDI.

Sfatul meu ar fi să vă orientați către un Passat 2.0 TDI cu 190 CP tracțiune față și DSG.

Puteți să-l scoateți echipat foarte bine la 40.000 euro cu TVA. Asta dacă vreți să accesați partea premium a noului model Altfel, un 2.0 TDI de 150 CP cu DSG și doar câteva dotări poate fi achiziționat la vreo 35.000 euro. Nu vă speriați de preț până nu vedeți mașina în realitate, asta este foarte important. Și în același timp, nu fugiți de ideea de a vă cumpăra o versiune Variant pentru că este frumoasă și mult mai practică la aceeași lungime cu limuzina. Nu aș vrea să închei prin a vă spune că un Passat diesel de top echipat cu motorul de 240 CP nu doar că este cea mai bună limuzină de clasă medie din lume… Este atât de bună încât puteți să v-o cumpărați fără probleme în loc de un model mediu premium deja-cunoscut. Și dacă faceți asta veți plăti 50.000 de euro cu TVA pentru o mașină echipată complet plătind taxe și impozite pentru motor de sub doi litri cilindree. Pe când la clasicele modele premium atingeți 70.000 de euro fără a avea puterea asta din doi litri…

Chiar dacă deja puteți comanda Passatul primele mașini vor fi livrate în ianuarie-februarie 2015. Puteți să vă îndulciți așteptarea sau să vă hrăniți curiozitatea de pe 21 octombrie când timp de o săptămână, la Băneasa Shopping City vor fi expuse noile modele într-un decor care ne va face să ne fie dor de Saloanele Auto românești. Vă vom mai bate la cap cu știrea asta pentru noul Passat merită să fie văzut live. Așa o să înțelegeți cel mai bine de ce am furat titlul pentru articolul ăsta.