Pe toate căile: primul test cu noul Tiguan

F59A5472

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acces all areas” este motto-ul lansării internaționale pentru presă a celei de-a doua generații de Tiguan. El face referire la faptul că VW susține că mașina asta este acum mai pregătită ca niciodată pentru a fi exploatată pe toate terenurile. Asta va fi posibil, cel puțin în teorie, datorită noii platforme tehnice pe care este construit Tiguan. Este vorba despre deja celebra MQB ce acum va fi folosită și de Tiguan după gama Golf, Passat și Touran. Foarte pe scurt, noul Tiguan este mai lung și mai lat decât prima generație dar și mai scund; datorită platformei, consolele față/ spate sunt mai scurte iar asta te va ajuta în off-road; ampatamentul a crescut cel mai mult, plus opt centimetri față de primul Tiguan, iar asta înseamnă mai mult spațiu pentru șofer, pasageri și evident, portbagaj. Despre asta, vom reveni peste câteva rânduri.

Aș vrea să vă spun că Tiguan a devenit încet-încet al patrulea cel mai important model VW, din 2007 până acum, prima generație fiind vândută în peste 2.8 milioane de mașini. A fost comercializată în 170 de țări iar în 2015 s-au vândut un număr record la nivel mondial… peste 240.000 unități. Impresionant cu adevărat. Beneficiind de o platformă tehnică complet nouă și redimensionat fix acolo unde era nevoie, noul Tiguan are șanse mari să se vândă chiar și mai bine. Cu toate astea, VW nu se oprește și va lansa SUV-uri noi în toate segmentele în următorii doi ani. Adică urmează să vedem un SUV de clasă mică, noul Touareg, probabil un SUV mai mare decât Touareg dar și un Tiguan cu șapte locuri.

Revenind la a doua generație de Tiguan, permiteți-mi să vă spun că arată excelent în realitate.

Este „pătrățos” în cel mai frumos mod cu putință și îmi amintește de GLK – nu mai ai ce SUV pătrățos să îți cumperi acum pe piață și e bine că ai și o astfel de opțiune acum de la VW. Tiguan are proporții corecte care arată bine iar fața este chiar spectaculoasă – cel puțin pe un model Highline echipat cu farurile full-LED disponibile opțional la 737 euro, precum mașina din testul nostru.

La interior, designul este „fresh” pentru Tiguan și evident împrumută elemente de la Golf și Passat. Poziția de condus este una înaltă, tipic SUV și datorită formelor „pătrățoase”, în Tiguan vei fi într-una din puținele mașini în care mai vezi botul mașinii, unde se termină capota. Este o imagine frumoasă mai ales că sunt două „striații” pe ea, în dreptul șoferului și al pasagerului – artificiu de design pe care de obicei îl primești la o mașină sport. Chiar dacă stai destul de sus, ai impresia că ești înconjurat de bord, nu te mai seimți „dezgolit” ca la prima generație. Din punct de vedere al finisajelor construcția bordului și a fețelor de uși este foarte solidă dar plasticele sunt mai tari decât te-ai și așteptat. La materiale, Tiguan este mai mult Golf decât Passat. În partea de sus a habitaclului ai un plastic ceva mai moale dar în partea inferioară el este tare în toate zonele. Dacă mașina at fi costat 50.ooo ar fi fost o problemă dar cum poți să iei una la 30, atunci le poți accepta.

Opțional poți comanda pe mașină display-ul TFT de 12.3 inch diagonală – în locul ceasurilor de bord: Active Info Display. El este standard pentru echiparea Highline. Opțional este disponibil și un head-up display (518 euro cu TVA) în genul celui de pe Passat, soluția tehnică accesibilă – afișarea imaginilor pe un mic geam amplasat deasupra instrumentarului de bord. Tot opțional poți comanda și niște scaune ergonomice, reglabile pe 14 direcții – 478 euro pentru pasagerii față. Nu le-am testat pe Tiguan dar dacă sunt similare celor din Golf sau celor de pe Passat, merită să dați banii pe ele. Altfel, scaunele standard de pe echiparea Highline sunt suficient de confortabile, clar mai bune decât cele ale modelului precedent. O noutate la interior o constituie apariția unui comutator rotativ pentru sistemul de tracțiune integrală… VW probabil că rămăsese singurul fără un buton rotativ pe consolă, acum iată că a intrat și el în rândul lumii. Mai bine nu o făcea, asta cu rotița de pe tunelul median e o modă pe care eu nu o prea înțeleg, butoanele ce au, nu mai sunt bune?! Din această „rotiță” poți selecta modul de rulare pentru zăpadă, cel standard pentru asfalt sau cel „off-road” în care parametrii mașinii sunt setați automat pentru ca aceasta să funcționeze cel mai bine în off-road. În mijlocul „rotiței” a fost repoziționat butonul „Mode” de unde selectezi modurile de rulare generale ale mașinii.

Legat de off-road, după cum cred că bine știți deja, atunci când configurezi un Tiguan ai parte automat de o versiune „on-road”. Opțional, poți alege dotarea „off-road” care vine echipată cu alte spoilere, are o gardă la sol de 20 cm față de 18.6 standard, are scut pentru motor și praguri inscripționate cu… ați ghicit – „off-road”… Spoilerele de pe această versiune dedicată celor care ies mai des în teren accidentat permit atacarea unor pante mai abrupte pentru că unghiurile de atac și degajare sunt mai mari. Pachetul off-road este extrem de accesibil – 148 de euro cu TVA ca opțională. Un preț foarte mic având în vedere că primești ceva lucruri la el iar amortizoarele controlate electronic costă 1010 euro cu TVA.

Pentru că tot am vorbit cifre, hai să terminăm cu ele pentru articolul ăsta:

33.105 euro cu TVA costă mașina condusă de mine, un Tiguan Highline 2.0 TSI de 180 CP și 320 Nm cuplu maxim. Este echipat standard cu 4MOTION și DSG cu șapte trepte – cutie oferită acum și pentru diesel. Face 0-100 în 7.7 secunde și atinge maxim 208 km/h, viteză pe care aproape am atins-o și eu pe Autobahn, pe lângă Berlin. Această versiune de motorizare pe benzină este disponibilă în România exclusiv ca versiune de top și deși mașina este echipată din standard cu multe dotări, mai poți pune lucruri pe ea. Jucându-mă pe configuratorul oficial, am reușit să duc o astfel de mașină la peste 40.000 de euro, dar a devenit echipată aproape complet. Știu că diesel-ul este mult mai dorit în România și de aceea vom face test cu el național, când sosește mașina, cam în două săptămâni. Până atunci, tot pe configuratorul oficial veți vedea că un diesel de 190 CP, automat, Confortline plus ceva dotări vor duce mașina la un preț foarte bun pentru segmentul său, undeva la 35.000 euro. Repet încă o dată, o fac la orice test al nostru – mergeți la un dealer și mergeți cu mașina asta înainte să spuneți fie că e prea scumpă fie că e prea ieftină.

Revenind la modelul testat de mine, consumul mediu oficial este anunțat la 7.4, eu am reușit un 8.1 care a urcat în final la un 8.7-9. În Berlin, pe trafic lejer am avut consum 10.1, găsiți fotografie pe pagina noastră de facebook. Probabil că în București, în mega aglomerație să crească până la un maxim 13-14 ceea ce nu este foarte rău pentru 180 CP benzină și o mașină de 1.645 kg masă proprie. Legat de această „masă proprie”, aflați că noul Tiguan este mai ușor cu 16 kg decât un model comparabil de generație veche. Pare puțin, știu, dar noile dotări standard ale mașinii, (cum ar fi airbagul standard pentru genunchii șoferului – plus 2 kg) au îngreunat mașina cu 66 de kilograme. Cura de slăbire a platformei noi plus alte măsuri luate de VW au reușit totuși să compenseze această creștere și să scadă chiar cu 16 kg greutatea. Este în regulă, pentru că după cum am mai spus, mașina este simțitor mai mare la interior. Portbagajul este important la mașina asta, el a crescut în standard la un volum de 520 de litri dar datorită banchetei spate ce culisează longitudinal pe o distanță de 18 cm, portbagajul poate ajunge la 615 litri, în acestă configurație fiind mai mare decât cel mai mare de până acum, cel din CR-V. Desigur, spațiul total cu bancheta rabatată sare de 1.600 litri iar pentru obiecte foarte lungi se poate comanda scaun pasager dreapta față rabatabil și poți încărca lucruri serios de mari în Tiguan.

Marea discuție ce va ameți pe toată lumea este – ce motor îmi iau pentru că deși mulți sunt porniți spre diesel, cu siguranță că se gândesc și la „cum ar fi să îl iau pe benzină”.

Despre consum am vorbit, din punct de vedere dinamic Tiguan cu 180 CP se mișcă foarte bine până pe la 130 km/h, este chiar rapid. Mai departe însă, dacă ai avea un Autobahn fără limite la dispoziție probabil că te-ai plictisi pentru că mașina nu urcă foarte rapid. Dar cum nu este cazul de astfel de viteze în România, cred că poți trăi satisfăcut în mașina asta cu vitezele legale de la noi și reprizele de care ai nevoie pe depășiri. Ca de obicei, cutia DSG cu șapte trepte lucrează impecabil cu motorul, schimbările sunt imperceptibile în mod Confort și rapide la schimbările manuale. Direcția este setată bine, este plăcută și moale în oraș și precisă la vitezele mari. Este setată la fel de bine ca pe Passat. Tot cu Passat aș compara mașina asta și ca ținută de drum – am condus doar versiune echipată cu amortizoarele controlate electronic și mașina plutește foarte confortabil pe drumurile bune. În mod Sport, suspensia se întărește atât de mult încât eu unul nu prea o suport, ceea ce înseamnă în traducere că dacă ești genul de șofer sportiv o să-ți placă mult cum se conduce mașina asta în acest mod de rulare. Legat de „rulare” mai am o singură mențiune – jantele de 20 fac mașina să arate fantastic chiar dacă costă și destul de mult ca opțională – peste 1.000 de euro. Practic, estetic vorbind vă sfătuiesc să luați cele mai mari jante dar aveți atenție că se pierde ceva pe partea de confort – la denivelările mici de orice fel vei avea zgomot de rulare din cauza roților mari. Nu am văzut cum arată o mașină cu jantele pe 18 dar probabil că nu atât de bine deci s-ar putea să avem noroc și una cu jante de 19 să fie un compromis perfect între confort și un aspect ceva mai acceptabil.

După părerea mea, Tiguan va „rupe piața” SUV-urilor de dimensiunea sa din România.

Lupta se va da clar între el și coreeni de la KIA și Hyundai doar că datorită prețului totuși foarte bun, modelul german s-ar putea să le strice petrecerea asiaticilor care momentan vând excelent pe piața noastră. Asta pentru că, pe lângă prețul bun, Tiguan este o mașină excelentă. Este mare la interior, arată excelent la exterior, funcționează foarte bine, este confortabilă și mai rafinată ca niciodată și se descurcă destul de bine și în off-road. Practic, Tiguan este acum bun pe absolut toate căile și pe toate căile își va ataca competitorii.

O să vedeți multe imagini și explicații despre mașină în materialul nostru din 27 aprilie, de pe TVR1. Până atunci, puteți revedea live-ul pe care l-am făcut cu mașina de la locul lansării, pe pagina noastră de facebook.