Proiect de lege: polițiștii locali vor avea atribuții rutiere expres reglementate

duster-politie-parada-militara-front

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Probabil că ați auzit de Legea 155/2010. Este cea care reglementează activitatea Poliției locale. Ea precizează cum că instituția menționată ar avea și atribuții similare Poliției rutiere, însă acestea nu sunt precizate expres.

Pe de altă parte, avem OUG 195/2002 care reglementează activitatea Poliției Rutiere, nemodificată după intrarea în vigoare a Legii 155/2010. Astfel, polițiștii locali nu sunt recunoscuți ca având atribuții rutiere.

Acest fapt a dus la o practică neuniformă, existând cazuri în care instanța a anulat amenzile rutiere emise de polițiștii locali, dar și cazuri în care instanța le-a susținut.

Proiectul iniţiat de 14 parlamentari PNL vrea să clarifice problema, prin modificarea OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, inluzând şi Poliţia rutieră la toate capitolele unde Poliţia rutieră are atribuţii.

Prin urmare, Poliţia locală va putea dirija traficul, să legitimeze şoferi, precum și să aplice amenzi contravenţionale atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni.

Avocatul Poporului s-a sesizat și el cu privire la acest vid legislativ, însă intenția acestuia este de a elimina total atribuțiile Poliției locale cu privire la aspecte rutiere. Intituția atrăgea atenția că nu există un cadru procedural pentru îndeplinirea de către poliţistul local a atribuţiilor în materia circulaţiei pe drumurile publice. În cel mai fericit caz, polițiștii locai ar putea interveni doar alături de un polițist rutier, dar niciodată pe cont propriu.

Dacă proiectul de lege va trece de Senat, Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt.