Studiu Ford arată că tinerii folosesc telefonul la volan, nu miră pe nimeni.

Young Drivers Speed, use Smartphones and Drink Drive in Mum and

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Șoferii tineri conduc riscant atunci când se află în mașinile părinților, mașini pe care mulți dintre ei le împrumută fără să ceară voie. Între riscurile la care se supun aceștia se numără depășirea vitezei legale, utilizarea telefonului mobil la volan și șofatul sub influența băuturilor alcoolice.

Acestea sunt concluziile unui studiu comandat de Ford și care întărește nevoia unor cursuri de instruire dedicate în Europa în condițiile în care accidentele reprezintă principala cauză a deceselor printre șoferii tineri și în situația în care din ce în ce mai mulți adulți tineri locuiesc cu părinții din cauza presiunilor financiare.

Nu mai puțin de 82% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că obișnuiesc să conducă mașina sau mașinile familiei, 39% au încălcat limitele de viteză, 35% iau cheile mașinii fără să aibă acordul părinților, iar 27% folosesc telefoanele mobile pentru a vorbi, pentru a trimite mesaje sau pentru a-și face selfie-uri. Mai mult, 6% recunosc că au șofat sub influența băuturilor alcoolice.

„Întoarcerea în casa părinților sau pur și simplu amânarea momentului mutării sunt circumstanțe care pot duce la escaladarea unor conflicte între părinți și tinerii care au trecut peste vârsta copilăriei”, spune Jim Graham, manager al proiectului Ford Driving Skills for Life. „Tinerii adulți privesc mașinile părinților ca pe scurtături spre propria libertate, ca baze pentru activitățile sociale. Dar, pentru siguranța acestora și a celorlalți participanți la trafic, tinerii trebuie să se asigure că șofează responsabil, mai ales dacă se află la volanul unei mașini mai puternice decât cele cu care sunt obișnuiți”.

În Europa, în jur de jumătate dintre tinerii aflați în segmentul de vârstă 18-29 de ani locuiesc împreună cu părinții. Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, costurile din ce în ce mai ridicate ale chiriilor și dificultățile care apar la încercarea de achiziție a unei case contribuie la acest fenomen. Mulți dintre studenți se întorc acasă după terminarea studiilor, fenomen numit de sociologi „generația bumerang”.

Între tinerii chestionați, 74% dețin de fapt un autovehicul, dar conduc în continuare mașina părinților pentru a economisi bani sau pentru a-și impresiona prietenii. Pentru părinți, acesta poate fi un adevărat test financiar. Cercetările arată că un tânăr care sta acasă îi poate costa pe părinți până la 4300 de euro pe an, costurile legate de mașina incluzând sume suplimentare pentru asigurare, carburant și eventuale reparații.

Studiul acesta nu miră pe nimeni, tinerii între 19 și 29 ani au o viață activă, încearcă să își facă un rost în viață, mereu sunt pe fugă. Mai sunt și cazuri în care încalcă legea din cauza teribilismului sau a nepăsării, însă este normal să fie rata mortalității mai mare la tineri, doar nu va fi la batrani.

Tinerii din ziua de astăzi sunt puși în fața unor mari presiuni sociale: să învețe bine, să facă bani, să impresioneze sexul opus, să fie acceptați în grupul de prieteni, iar presiunea aceasta se traduce la volan, unde timpul limitat, limetele de viteză stupid de mici, traficul infect sau alți șoferi mult mai lenți cu rol de șicană mobilă nasc monștri. Nu are legătură cu puterea mașinii, asta e o prostie, pomul il lovești la fel cu 50 cai sau cu 300. Nu e ca și când tinerii sunt atât de înapoiați încât să apese pedala din greșeală și să o țină apăsată secunde întregi până cauzează un accident. Departe de acest scenariu. Altă problemă este necunoașterea sistemelor de la bord. Am văzut nenumărați plouați care țin telefonul la ureche deși mașina pe care o conduceau avea Bluetooth. Producătorii se tot laudă cât de deștepte sunt mașinile lor. Bravo prietene, ai făcut o mașină isteață, dar de ce nu știu șoferii să folosească Bluetoothul sau să reseteze computerul de bord?

Și normal că merg cu mașinile în loc să meargă cu autobuzul în care îți cade părul din nas instant sau în care intri cu telefonul și portofelul și ieși cu găuri sau cu taxiurile unde majoritatea sunt mașini nesigure ce nu ar trebui să aibă ITP valabil sau unde ți se cere bacșiș, iar dacă nu dai poate îți mai iei și bătaie, mai ales dacă ești fată.

Trendul acesta va continua, tinerii vor fi și mai distrași la volan, dar nu sunt mai periculoși ca bătrânii care nu mai văd bine și care nu mai au timpi de reacție buni. Există și teribiliști, dar nu trebuie să generalizăm.