UberȘOFERI pentru o zi

FullSizeRender

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Azi am fost Driver Zero pentru UberSELECT, serviciu nou lansat tot astăzi de compania aia de transport care nu detine masini, ci doar o simplă aplicație care a schimbat modul în care lumea privește mobilitatea worldwide.

Ce înseamnă UberSELECT?

Păi este un fel de serviciu add-on la ceea ce Uber oferea și până acum în România, adică UberX. Numai că în timp ce UberX costă 1,39 lei pe km, UberSELECT costă 2,25. Diferența vine de la mașinile folosite, care la SELECT înseamnă mașini noi gen Skoda Octavia / Superb, VW Passat, BMW Seria 5, Audi A4, etc.

Ok, deci ce-ați făcut voi astăzi, de fapt?

Păi, simplu, am intrat într-o aplicație specială destinată doar șoferilor, în care am înscris mai multe informații atât despre noi ca persoane fizice (date personale, de contact, cazier judiciar, cazier auto, etc), cât și despre noi ca extensie cu personificare metalică (BMW 430d GranCoupe xDrive) a personalității noastre de astăzi (talon, asigurare). Apoi am apăsat butonul „Go Online” și am așteptat cam cinci minute până am făcut tap pe ecran ca să preluăm prima comandă.

Pe cine ați nimerit prima oară?

Păi un tip de vreo 40 de ani, text-book definition of the business man, care ori nu era român, ori era român și trăise toată viața lui în altă țară, pentru că vorbea bine românește, dar cumva îți dădeai seama că nu e native language. S-a bucurat că vede Seria 4 GranCoupe, nu știa foarte bine cum și când a scos BMW o serie nouă numită 4, dar a absorbit cu pasiune toate informațiile pe care i le-am dat. Ne-a spus că e fericit cu Uber din mai multe motive. Că nu-i mai miros hainele după fiecare călătorie, cum se întâmpla cu majoritatea taxiurilor, că nu mai trebuie să meargă cu mașini care au fie manivela pentru deschis geamul ruptă intenționat, fie geamul electric blocat de la șofer, că nu mai trebuie să tragă cu două mâini de ușă s-o închidă, din cauză că vreun șofer s-a trezit să ranforseze balamalele ca să fie mai greu clienților să trântească ușa și, în fine, că de când merge cu Uber, nu mai trebuie să asculte în fiecare călătorie câte 2 stații emisie-recepție.

Păi deci, atât de simplu e?

Da, e ușor și să intri în sistem ca driver ( uber.com/drive ) , și să „go online”, și să „go offline”. Uber România nu oferă date despre câți șoferi activează în sistem, dar spune că majoritatea lor fac asta ca part time job, on the side. Șoferilor le revine 75-80% din preț, ceea ce pare o completare a veniturilor ușor de realizat și fără bătăi de cap. Mai important de-atât, e și mai ușor să fii client ( get.uber.com ), după cum ne-a spus al doilea tip pe care l-am transportat azi, și el un business man, tot expat. „În primul rând e extrem de ușor de folosit aplicația, și apoi îmi place că nu trebuie să umblu cu cash la mine”, ne-a zis el în timp ce își comanda de mâncare tot de pe telefon. De ce nu trebuie să umble cu cash la el? Păi pentru că în momentul în care-și face cont, utilizatorul introduce un număr de card, pe care Uber îl folosește ca să-i tragă din cont contravaloarea cursei, la destinație.

Gata. Noi am terminat experimentul Driver Zero UberSELECT, am făcut tap pe go offline și ne întoarcem la testele noastre. Nu de alta, dar cu alți oameni pe bancheta din spate nu ne permitem să punem la treabă cum trebuie cei 258 de cai de pe 430d xDrive. Între timp, updates despre ceea ce mai face Uber în România puteți găsi pe facebook.com/uberinromania.

IMG_8676