Cu Ateca la atac: primul SUV SEAT

SEAT ATECA 01L

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Lui SEAT îi merge bine. Foarte bine, chiar. 2015 a fost cel mai bun an al mărcii, la vânzări, de după 2007. Peste 400.000 de SEAT-uri au fost vândute anul trecut, dintre acestea peste 100.000 fiind Leon. El a crescut cu 4.4% față de 2014, Ibiza a crescut cu 2.4% iar Alhambra cu 17.2%. Cele mai bune piețe pentru SEAT, ca procentaj de creștere în 2015 au fost în ordine Italia, Spania, Mexic, Portugalia, Germania și Franța cu mențiunea că Germania a avut cel mai mare volum cu 87.800 unități vândute acolo.

Și fabrica de la Martorell merge excelent, anul trecut a produs 477.000 mașini, valoare record de la 2001 până acum. A fost al șaselea an de creștere consecutivă, volumul de mașini produse fiind cu 60% mai mare decât cel de acum cinci ani. Acum suntem în 2016 și SEAT lansează primul său SUV din istorie pentru că o astfel de mașină înseamnă „îmbunătățirea imaginii de marcă”, după cum declară boss-ul SEAT, Luca de Meo. Tot acesta a confirmat la premiera mondială de la Barcelona, unde am fost prezenți că acest Ateca este doar primul SUV al companiei. Va urma unul mai mic bazat pe viitoarea Ibiza (pe piață de la anul) dar și unul mai mare, comparativ cu viitorul SUV mare Skoda.

„Ateca” este un nou nume de oraș spaniol folosit pentru una dintre mașinile SEAT. „Este un oraș minunat de lângă Zaragoza”, comentează domnul de Meo, „au un vin excelent, acolo, cu același nume” după care ni-l prezintă pe primarul micului oraș, invitat de onoare la eveniment. O mișcare de marketing frumoasă. „Acesta este un produs 100% spaniol, dezvoltat și proiectat dar și construit în Spania”, asta am auzit toată seara la Barcelona. Deși este frumos să spui și să crezi asta, nu este chiar așa pentru că Ateca este construit evident pe platforma nemțească MQB a grupului nemțesc VW. Și desigur, multe componenete printre care și esențialele motor și cutie sunt și ele tot din grup.

Ateca este lung de 4.36 metri, cu vreo 13 mai scurt decât noul Tiguan. Ampatamentul este identic cu cel al noului Leon, 2.64 metri iar lățimea și înălțimea sunt comparabile cu valorile lui Tiguan. Ateca va fi oferit cu tracțiune față și opțional cu sistemul 4×4 „4DRIVE” oferit și pe modelele integrale Leon. Atenție, tracțiunea integrală va fi oferită momentan doar pe modelele diesel. Ca motorizări, avem o premieră, Ateca va fi primul SUV de dimensiuni compacte ce va putea fi comandat cu motor în trei cilindri, pe benzină, de un litru – 115 CP. Peste el va fi un 1.4 TSI de 150 CP și dezactivare de cilindri iar ca diesel vei avea 1.6 TDI cu Euro 6 și 115 CP sau 2.0 TDI cu 150 sau 190 CP. Toate motoarele au standard cutie manuală cu șase trepte iar cele mai puternice pot primi DSG cu șapte trepte. Oficialii prezenți la eveniment au confirmat că vor fi lansate și modele FR și încă se discută dacă va fi lansată și o Cupra…

Cu un design exterior pe care ai putea să-l descrii ca „Leon pe steroizi”, Ateca are un portabagj de 510 litri la 4×2 și 485 la 4×4. În timpul conferinței de prezentare ne-a fost lăudat sistemul de deschidere electrică a hayonului ce „în premieră poate fi acționat și la deschidere dar și închidere cu piciorul sub spoilerul spate”… greșit, nu este o premieră, toate modelele BMW, de exemplu, fac deja asta… nu am înțeles niciodată umflatul ăsta gratuit în pene de la lansări, mai ales cu chestiuni mărunte…

Revenind, bordul a fost preluat complet de la Leon, este la fel de gri, anost și plictisitor iar materialele sunt identice: plastic moale în partea superioară, tare și destul de neplăcut la atingere în partea de jos a bordului pe unde de obicei nu prea pipăi. Pe consola centrală avem un display de 8 inch diagonala pentru sistemul de infotainment ce include și meniuri 4×4 iar mai jos lângă schimbător avem un comutator rotativ pentru selectarea modului de condus. Privind mai în față spre partea de jos a consolei centrale plictisitoare găsim și un loc de încărcare prin inducție telefoane și două prize USB. Și desigur, un buton de pornit motorul cu led încorporat care pulsează sub „forma” bătăilor inimii… dacă nu vă amintiți unde ați mai văzut asta, vă spun eu, la Jaguar. Toate modelele de acum cinci ani. Gen.

Ca dotare cu adevărat frumoasă aș vrea să amintesc pe lângă luminile de întâmpinare amplasate în oglinzi și care luminează cu numele și silueta mașinii trotuarul. Am glumit, deși chestia asta este și ea disponibilă mai interesante sunt dotările de asistență – Trafic Jam Asssist, un sistem semi-autonom care ghidează mașina în trafic singură, până la vreo 50 km/h sau cel cu camere care oferă o vedere de 360 de grade în jurul mașinii fie cel de parcare laterală sau garare automate.

Așteptăm cu interes primele teste, până atunci vedeți aici cum merge celălalt Leon cu tracțiune integrală din gama SEAT, X-perience pe care l-am testat acum un an.