VIDEO, foto si info: HYPERMASINA Mercedes cu motorul din Formula 1!!!

Weltpremiere Showcar Mercedes-AMG Project ONE: Mercedes-AMG bringt Formel 1-Technologie für die Straße

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

AMG împlinește 50 de ani. Iar relativ recenta marcă Mercedes-AMG a ales să sărbătorească așa cum se cuvine. Iar „cum se cuvine” înseamnă acum un hypercar produs în ediție super limitată de 275 de exemplare; înseamnă super-scump – 2.3 milioane euro preț de pornire; înseamnă super-haos printre oamenii cu bani – toate exemplarele au fost deja contractate; înseamnă… răbdare… oficialii mărcii tocmai au anunțat că primele mașini vor fi livrate abia peste 18 luni de acum pentru că mașina încă se află în perioada de testare/ setare finală.

Se pare că nici numele final nu este… eh, final pentru că acest exemplar se numește „Project” pentru că este un proiect momentan. Aflat în stare de finalizare, dar tot este un proiect.  Ce contează cel mai mult însă este că primul hypercar Mercedes-AMG a fost prezentat în Germania fiind adus pe scenă de Lewis Hamilton. Care, cumva ar trebui să se simtă „ca acasă” pentru că acest Project One este bazat din punct de vedere tehnic pe sistemul de propulsie al mașinii de Formula 1 W08. Oficialii Daimler subliniază că este primul hypercar din istorie construit pe baza unei mașini de curse veritabile. Și nu orice mașină de curse ci chiar cea de F1.

Cu un design inspirat atât de aerodinamica mașinilor de Formula 1 cât și din cel al mașinii de la Le Mans, Project One este un spectacol vizual din orice punct ai privi mașina. La fel se întâmplă și la interior unde scaunele sunt practic integrate în caroseria monococă; la fel ca la mașina de F1, pedalierul și volanul sunt reglabile; instrumentarele de bord sunt digitale, Mercedes-AMG spune că mașina este „o mașină de curse de Formula 1 cu loc pentru pasager” iar volanul este desenat aproape identic celui folosit de Hamilton și Bottas.

Motorul V6 turbo de 1.6 litri este derivat direct din cel de F1. Se plate tura până la 11.000 rpm ceea ce este cu 2.000 rpm decât cea mai mare turație pe care o poate atinge astăzi o mașină de serie, în toată lumea auto. Motorul termic are 680 CP și este completat de PATRU motoare electrice. Unul este montat în sistemul de supraalimentare, altul în cardan, într-o configurație foarte similară celei din mașina de Formula 1. Dar, mai departe, alte două motoare propulsează roțile de pe puntea față și mai oferă încă 326 CP. Se pare că aceste două motoare se pot învârti la o valoare record pentru vremurile noastre – 50.000 rpm.

Rezultă o putere totală impresionantă anunțată momentan la „peste 1000 km”. Transmisia aleasă pentru această bestie este o cutie manual-robotizată cu opt trepte ce probabil se va comporta ca o secvențială; vei putea conduce mașina atât manual cu schimbare din padele cât și complet automat.

Și performanțele nu sunt încă foarte clare, știm doar că mașina face mai puțin de șase secunde de la 0 la 200 km/h și că va putea rula cu „peste 350 km/h”. Nu se cunoaște masa proprie a mașinii dar toate motoarele plus tranmsisia au doar… puțin peste 500 kg! Șasiul mașinii este dezvoltat fix precum cel al unei mașini de curse, cu suspensii reglabile față/spate și atașate direct de motor în spate… sistemul de frânare a fost și el dezvoltat special pentru Project One și are discuri ceramice cu etrieri „speciali” după cum spun oficialii mărcii care mai susțin și că acest hypercar va putea fi condus în siguranță și cu rapiditate de oricine. Din păcate, nu oricine și-a permis mașina asta, indiferent de bogăție.

Repet, doar 275 de oameni vor deține versiunea finală a acestui proiect spectaculos: