Ireal și totuși adevărat: Faraday Future FF 91

FF91-15

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aș vrea să fie foarte clar pentru toată lumea. Mașina despre care vorbim aici există și deja se poate comanda. Oarecum „există” ca Model 3 al lui Musk adică poți lansa o comandă pentru ea, pe site-ul oficial al mărcii, dai un avans (5.000 dolari) și primești mașina în aproximativ un an. La început, doar 300 de unități vor fi produse iar o parte din acestea vor fi donate în scopuri caritabile… unei organizații de mediu. Constructorul acestui autmobil ce se anunță fabulos spune că nu ne uităm la un concept, cum am făcut-o anul trecut la CES dar nici la un produs finit. Dar că poți comanda mașina și o vei primi. Asta e o boală a tuturor start-up-urilor auto spectaculoase, alba-neagra cu mașini. O să las comentariile răutăcioase la o parte și o să vorbim puțin despre Faraday Future. Mai precis, despre FF 91, această primă creație automobilistică a lor.

Din punct de vedere tehnic, mașina asta complet electrică are 1050 CP și 1800 Nm cuplu motor maxim. Va face 0-100 km/h în 2.5 secunde și va merge cu un plin de baterii… aproape 620 km. Deja este capabilă de performanțele astea dar cum singurii car eo conduc sunt cei care fac teste de genul „liniuțe” în care bat cele mai tari mașini pe care pun mâna pentru comparație și postează asta pe YT… mai avem de așteptat pentru niște impresii pertinente de la review-uri.

Faraday povestește mai departe despre FF 91 că datorită celor patru motoare electrice ale mașinii, pe puntea spate este posibil să se creeze „real-time vectoring” adică puterea, cuplul motoarelor, variază de la stânga la dreapta cum ar varia la o mașină normală cu diferențial spate autoblocant. Plus față pentru că la FF 91 puterea motoarelor va varia în permanență între ambele punți. Astfel, pe viraje, se pare că FF 91 poate fi extrem de agilă și manevrabilă. Iar la viteze ridicate (încă nu știm cât de ridicate), va înainta fără nicio problemă pentru că este una dintre cele mai aerodinamice automobile – are un coeficient de doar 0,25.

Legat de baterii, ele au 130kWh și sunt construite cu LG Chem. La o priză de 240 volți, cu încărcătorul oferit standard cu mașina, ele se pot încărca pentru 300 km în 4.5 ore.

A mai fost anunțat și faptul că mașina poate suporta mod de rulare autonom dar nu se știe încă la ce nivel. Pe FF 91 se găsesc: 13 radare de distanță, 10 camere HD, 12 senzori cu ultrasunete și un radar cu laser 3D – lidar, retractabil, amplasat pe capota din față. El îi va permite mașinii să-și creeze o imagine tridimensională completă a împrejurimilor pentru a ști de exemplu cum să se parcheze singură în siguranță.
Probabil că Faraday spune că mașina este și nu este gata complet pentru că nu au arătat imagini cu interiorul. Ușile cu deschidere diametral opusă vor oferi acces la un habitaclu foarte modern cu scaune „Zero Gravity” ce vor replica poziția ce NASA o numește în imponderabilitate – Neutral Body Posture. Adică vor fi cele mai natural-confortabile scaune. Mai mult, locurile din spate se vor înclina la 60 de grade cu ideea că cele din Maybach-urile actuale se înclină „doar” la 43 de grade spre spate.

Ca „minuni” tehnologice ce au mai fost anunțate avem: un plafon uriaș din sticlă ce se deschide și închide la culoare prin simpla lui atingere (Magic Sky Control de la Mercedes-Benz dar fără buton), se numește „Eclipse Mode”, un sistem de recunoaștere facială care îți va permite accesul în mașină dacă nu ai la tine telefonul care va fi folosit drept instrument de conexiune complexă cu mașina. Legat de această conexiune, Faraday anunță cumva prezența unei inteligențe artificiale în mașină pentru că spune că FF 91 va învăța din ce în ce mai multe despre șoferul său și modul lui de a utiliza FF 91.

Spectculos? Puțin spus. Hai să mai avem puțină răbdare să o vedem și pe străzi.