Paradoxul noului Porsche Cayenne: e complet nou, arată cum știam, dar nu vine cu diesel!

IMG_3338

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Imaginile vorbesc de la sine. Și alea „scăpate pe net” de englezi acum câteva zile, și astea oficiale, de ieri seară, de la conferința de presă. Nou Cayenne arată, practic, la fel cum știam. Din față și din profil modificările sunt la fel de vizibile precum imperfecțiunile femeilor în prima lună după ce te-ai îndrăgostit de ele. Adică aproape deloc. Linia plafonului e mai joasă la această generație, stâlpul C este mai aplecat spre față, grilele față sunt mai mari, mașina cu totul e mai lungă și mai lată, are portbagaj mai mare cu 100 de litri ca generația anterioară, toate roțile sunt mai mari cu un inch și cele de pe spate au anvelope mai late decât cele de pe față. Dar astea sunt detalii pe care le vezi după ce ți le spune cineva, în timp ce la partea din spate modificările sunt evidente. Stopurile sunt acum mai fin desenate și sunt unite de o bandă luminoasă care aduce mașina în mod coerent în linie cu restul gamei. Practic, după cum s-a observat și în comentarii pe Facebook aseară, acum că avem și Panamera nouă și Cayenne nou nu mai există nici o mașină în gama Porsche pentru care să fii nevoit să inventezi (într-o discuție cu un designer de-al casei, spre exemplu) sinonime politicoase pentru cuvântul „urâtă”. Ce să zic, domnu designer, e… „interesantă”. Well, nu mai e cazul. Good game, Porsche.

Ok, dar chiar e complet nou?

Da, în ciuda asemănărilor la design cu ce știam până acum, mașina e complet nouă. Este bazată pe aceeași platformă pe care o folosește și Audi Q7 (sau Bentley Bentayga, dacă vreți o asociere mai fițoasă) și e făcută din aluminiu ca să salveze kilograme prețioase. Mașina are cutie Tiptronic cu 8 trepte nouă, cu timpi mai rapizi de schimbare a vitezelor, oferă direcție integrală (ceea ce înseamnă că direcția e ajutată și de roțile spate) sau suspensie pneumatică revizuită, cu trei camere de aer în loc de două, ca până acum, deci cu capacitatea mărită cu 40%. Practic, asta ar trebui să se traducă în posibilitatea de a rula cu aceeași mașină la extreme mai depărtate confort / sport.

Ah, și să nu uit: pe Cayenne va fi disponibilă și arhitectura aia electrică de 48 de volți (experimentată prima oară cu uimire totală pe noul Audi Q7) cu ajutorul căreia sistemul anti ruliu reacționează cu un cuplu uriaș în mod instantaneu pentru a echilibra mașina în viraje. Dacă pe monstrul ăla de Q7 funcționa atât de impresionant, pe Cayenne ar trebui să fie dincolo de limitele șoferului. BRING IT ON!

Și la interior? Și-acolo e nou?

Da, interiorul e și el schimbat în mod extensiv. Nu doar că acum a apărut un display uriaș în mijlocul bordului, dar pe consola centrală peste tot sunt comenzi tactile. De fapt, avem în Cayenne un panou care combină comenzile tactile cu ceva haptică, astfel încât pe unele segmente primești un ușor force feedback, pe altele chiar trebuie să apeși un pic mai tare panoul ca să se realizeze comanda. În continuare mă scoate din minți că toate mașinile trec pe touch (drept pentru care o să încep să folosesc intensiv hashtag-ul #bringthebuttonsback), în continuare sunt convins că și producătorii sunt conștienți că butoanele erau mai bune, dar înțeleg și presiunea vremurilor Tesla în care toți clienții vor ecrane de smartphone pe mașini doar pentru că s-au obișnuit cu ele acasă. #facepalm

Bine, bine, știm, ești nebun, zi-ne mai bine cum adică „nu vine cu diesel”?

Păi, simplu, mașina a fost lansată aseară doar cu două motoare pe benzină, ambele V6. Un trei litri mono turbo de 340 de cai și un 2.9 litri twin turbo de 440 de cai. Întrebat de ce nu există și o opțiune diesel, șeful suprem Porsche a răspuns așa: „ne păstrăm opțiunea de a oferi și o versiune diesel a noului Cayenne, dar vom decide săptămânile viitoare DACĂ vom face asta sau nu.” În traducere liberă, eu înțeleg că în contextul Dieselgate și în condițiile în care din ce în ce mai multe țări din Europa de Vest pun presiune pe diesel, Porsche se gândește serios să se distanțeze de motoarele astea. Lucru care face sens. În primul rând, cele mai mari vânzări de Cayenne sunt în State și în China, unde oricum nu se vinde diesel, în al doilea rând, dacă vor aduce hibridul la performanțe de consum apropiate unui diesel vechi, atunci problema e rezolvată și în Europa, în al treilea rând în ipoteza acestei alternative hibride performante la consum nu cred că vreun client de Cayenne orientat spre economie n-o să mai facă achiziția doar pentru că nu e diesel în gamă și, în al patrulea rând, dacă nu Porsche, atunci cine să dea tonul? Aproape că îmi doresc să uite complet de diesel, pe bune. Ar arăta testicule și mai mari decât știm că are deja marca asta. Și i-aș ierta și mai ușor că nu s-a schimbat mai mult la exterior acest „the sports car in the segment”.