Câteva chestii despre noul Renault Megane, direct de la… Covasna

FullSizeRender

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Înainte să mă sui în mașină, azi-dimineață, am vrut să fac un experiment: să scriu textul înainte să merg cu ea și să văd la sfârșitul zilei câte lucruri am nimerit și câte lucruri am estimat greșit. Nu râdeți, când ai de scris odată la două săptămâni chestii despre cum fiecare model nou e mai bun decât celălalt, mai economic, mai performant și mai spațios, lucrurile astea încep să vină de la sine într-un mod ușor enervant.

N-am scris textul înainte.

Dar mi-am făcut niște note mentale, desigur, iar acum o să vă scriu acum pe foarte scurt niște prime impresii.

– As expected, e mai mișto decât generația anterioară, doar că e MULT mai mișto. La nivel de calitate, interiorul e ceva ce n-ai fi visat pe un Renault acum câțiva ani.

– Rularea este extrem de fină. Bratu va fi extaziat. Platforma asta venită de pe Talisman (și micșorată, desigur) a făcut minuni pentru Megane. Suspensia filtrează frumos, confortabil, denivelările și, cel mai important, nu este zgomotoasă. E cel mai avansat tehnologic Megane ever, și asta se simte pozitiv la rulare.

– Impactul vizual al mașinii pe drum este major. Adică, ok, e nouă și e explicabil să genereze curiozități, dar totuși parcă am văzut prea mulți șoferi de camioane lungindu-și gâturile ca să-i vadă formele. Nu numai că arată bine din toate părțile, dar botul este din același film cu spatele, iar stopurile când sunt aprinse dau impresia de viitorul e aici.

– Display-ul uriaș de pe consola centrală (de inspirație Tesla și Talisman) are un meniu intuitiv (mai puțin partea în care te plimbi prin setările Sport / Eco), doar că mie în continuare nu-mi plac soluțiile touch pentru (aproape) toate sistemele mașinii, pentru că mă fac să-mi iau ochii de la drum ca să operez chestii. Bilă albă pentru Megane, recunosc, „butoanele” desenate în meniu pe display sunt mult mai mari decât la alte mașini, ceea ce ajută. BUT STILL I DO NOT APPROVE CU CHESTIA ASTA LA MODUL GENERAL, SĂ FIE CLAR.

– Megane e prima mașină din clasa asta care oferă direcție activă integrală. Știți voi, aia care face și puntea spate să vireze, în sens opus roților față la viteze mici și în același sens cu roțile față la viteze mai mari. Asta micșorează raza de bracaj și te ajută să te înscrii mai ușor pe virajele rapide. Am văzut asta pe circuit la Prejmer, unde a fost amenajat un traseu de slalom și unde am mers cu două modele Megane, unul echipat cu 4 control și unul fără. După experiența asta îți dai seama că fără sistem muncești cu volanul cam cu 30% mai mult, după estimările lui Alex Filip.

– Pe echiparea asta Intense, diferența dintre modul Sport și Normal e prea greu sesizabilă. Mergem mâine cu GT, acolo s-ar putea ca schimbarea să fie mai sesizabilă.

– Prețurile par foarte bune: 1,6 benzină aspirat 115 cai pleacă de la 14.800 euro, Energy Tce 130 CP (1.2 Turbo benzină) în echipare ZEN e 15.800 Eur, un diesel entry level în echipare LIFE (Energy dCi 90 CP) e pe la 16.150 Euro, un diesel de 130 de cai super echipat (Intens) e vreo 20.400 Euro, iar GT (benzină 205 CP cutie automată EDC) costă 22.250 Euro.

All in all, o mașină mai bună decât mă așteptam.

P.S. Bine de știut, cutia automată EDC nu e disponibilă pe diesel decât pe varianta de 110 CP, NU și pe dieselul de 130 CP.