Ferrari 812 Superfast are un nou rival britanic, Aston Martin DBS Superleggera

dbs-f

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Avem o veste tristă astăzi, Aston Martin a scos din producție coupe model cu propulsor V12 aspirat, superbul Vanquish S. Însă există și o consolare, înlocuitorul său, și mai arătosul DBS Superleggera.

Pentru început, să analizăm numele, DBS a revenit în gama britanicilor după o absență de șase ani, devenind versiunea sportivă a lui DB11, la fel cum fostul model a fost versiunea sportivă a lui DB9. Superleggera nu vine de la faptul că mașina este “superușoară”, ci este un omagiu adus carosierului Touring Superleggera cu care Aston Martin a colaborat pentru prima dată la modelele DB4, DB5 și DB6 Mark 1. Și cu toate că mașina cântărește cu 77 kg mai puțin ca un DB11 V12, la 1.693 kg nu putem spune că avem de-a face cu un GT ușor. Până și Ferrari 812 Superfast, principalul concurent al noului GT britanic, cântărește 1.630 kg.

Ascuns după caroseria din fibră de carbon se află același V12 biturbo de 5.2 litri regăsit pe DB11 V12 și DB11 AMR, doar că aici a fost umflat la 725 cai putere (6500 rpm) și 900 Nm (1800-5000 rpm). Nu-i rău, nu-i rău deloc. Toată această putere pleacă de la motor prin intermediul unei transmisii automate ZF cu opt rapoarte și ajunge la puntea spate ce dispune de diferențial cu alunecare limitată și torque vectoring. Partea bună este că supraalimentarea nu i-a știrbit din sunet, așa cum se întâmplă cu majoritatea mașinilor, iar asta se datorează în special evacuării din oțel inoxidabil cu patru terminații și flapsuri controlate electronic.

Hai să vorbim despre performanțe. 0-100 km/h în 3.4 secunde. 0-161 km/h în 6.4 secunde. Viteză maximă 339 km/h. Vestea bună este că te poți bucura de 180 kg de forță de apăsare la VMAX, mașina stând lipită de asfapt pe Autobahn.

Despre cum se simte mașina, va trebui să așteptăm testul colegilor Giurgea și Bratu, dar semnele sunt încurajatoare, noul GT britanic având un șasiu de aluminiu, o servodirecție electrică mai directă ca la DBS V12, suspensie multi-link pe spate și amortizoare adaptive.

Șoferii vor putea alege între trei moduri de rulare: GT, Sport și Sport Plus. Noi am merge mereu pe Sport Plus ca să profităm de frânele ceramice cu discuri de 410 mm pe față și 360 mm pe spate, precum și de anvelopele Pirelli P Zero ce îmbracă jantele din aliaj forjat de 21”.

Cât costă să deții una dintre cele mai frumoase creații ale case britanice? Aston Martin cere pentru noul DBS Superleggera 274.995 euro în Germania, cu TVA, fără opționale, multe și scumpe.