Hyundai Kona, încă un SUV de clasă mică își face apariția

2018-Hyundai-Kona-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mai devreme v-am arătat noul Citroen C3 Aircross, un SUV urban frate cu Opel Crossland X și Peugeot 2008. Acum este rândul să vă prezentăm și rivalul coreean, noul Hyundai Kona.

Mașina arată bine, cu toate că unii vor spune că farurile sunt furate de la francezi și grila de la nemți. Rezultatul contează, nu ingredientele.

Fiind un model destinat tinerilor, Kona va fi disponibil cu un sistem de infotainment ce include Android Auto, Apple CarPlay, HD Radio, cameră marșarier și conectivitate 4G. În funcție de modelul ales, display-ul poate avea 5, 7 sau 8”.

Deși Hyundai se laudă că este primul producător care a introdus încărcare prin inducție pentru smartphone în acest segment, Citroen cu al său C3 Aircross l-a devansat cu o zi.

Moda Head-Up Display-urilor a invadat și clasa mică, însă cel de pe Kona nu proiectează pe parbriz, ci pe o bucată din sticlă retractabilă. Informațiile sunt multe și utile, precum viteză, navigație, Lane Departure Warning și audio.

Micul crossover poate fi echipat cu sisteme de siguranță ce nu se găseau acum 10 ani pe modele cu mai multe pretenții, sisteme precum Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Lane Keeping Assist (LKA), High Beam Assist (HBA), Driver Attention Warning (DAW), Blind-Spot Collision Warning (BCW), Rear Cross-Traffic Collison Warning (RCCW). Majoritatea sistemelor se folosesc de o cameră radar amplasată pe botul mașinii, iar restul au la bază senzori.

Modelul ce va împărți platforma cu viitorul Kia Stonic măsoară 4.165 mm lungime (aproape cât C3 Aircross), 1800 mm lățime și 1.550 mm înălțime, la pachet cu un ampatament de 2.600 mm.

Coreenii menționează că au proiectat Kona astfel încât poziția la volan să fie cât mai joasă. Atunci care mai e avantajul SUV-ului? Scaunele se vor rabata lâsând o podea plată, fiind ușor de încărcat ceva mare precum o bicicletă sau o trusă de crose de golf.

Motorizările disponibile în Europa vor fi următoarele:

  • 1.0 T-GDI 120 CP/172 Nm/0-100 km/h în 12 secunde, V-MAX 181 km/h, manuală
  • 1.6 T-GDI 177 CP/265 Nm/0-100 km/h în 7,7 secunde, V-MAX 210 km/h, 7DCT
  • 1.6 CRDi, nu se știe încă puterea, probabil 136 CP precum alte modele Hyundai

Anumite piețe vor avea la dispoziție și un 2 litri aspirat ce dezvoltă 149 CP cuplat la o cutie automată cu 6 rapoarte. Astfel, Kona va atinge 100 km/h în 10 secunde și va atinge o viteză maximă de 194 km/h.

Prețurile nu au fost anunțate deocamdată.