Linii frumoase și detalii dichisite la noua Lancia Ypsilon – o electrică cu patima modei 😉

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Lansarea se face cu o ediția limitată – Lancia x Cassina – disponibilă doar în Italia, în 1.906 exemplare.

Sunt multe lucruri de plăcut la noua Lancia Ypsilon. Așa, la prima vedere, îmi pare stilată și bine conturată, individualizată cu ceva ce spune de la distanță Lancia… și Italia. 
Asta pentru că e clar că nu a scăpat de patima pentru modă pe care a tot afișat-o marca în ultimele decenii. Ba mai mult, italienii îi accentuează această latură, alegând să facă lansarea cu o ediție limitată realizată împreună cu Cassina – un celebru producător italian de mobilă și accesorii decorative.

Pe numele ei LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA, mașina e disponibilă în numai 1.906 exemplare, numerotate și certificate, doar în Italia. Numărul face referire la anul înființării Lancia, acum 117 ani și înțeleg că mașina este vândută într-un sistem de rate susținut de Stellantis Financial Services Italia, care duce în final la un preț total de 39.654 euro, dar asta contează mai puțin.

Important e că și mașina de serie mare va intra în producție, urmând a fi disponibilă pe câteva piețe europene din vara 2024, pentru ca în toamnă și în 2025 să își extindă prezența. Versiunea integral electrică va fi urmată în gamă și de o variantă plug-in hybrid.

Oficialii nu s-au sfiit să folosească superlative când vorbesc de calitățile și sistemele mașinii, dar astea sunt lucruri care rămân a fi validate mai târziu. Deocamdată e clar că au acordat multă atenție detaliilor și au definit niște pași clari pentru viitorul mărcii.

Noua Lancia Ypsilon este bazată pe platforma eCMP, împărțită în grupul Stellantis cu Opel Corsa și Peugeot 208. Măsoară 4,08 metri în lungime (mai mult cu 240 de milimetri față de precedentul Ypsilon), 1,76 metri în lățime (+120 mm) și 1,44 metri în înălțime (-70 mm).

Mașina, în versiunea electrică prezentată acum, cântărește 1.584 de kilograme și este propulsată de un singur motor amplasat în față, cu 156 CP și 260 Nm. Bateria are 51 kWh și s-a comunicat o autonomie teoretică (regim WLTP) de 403 km. Este precizat un timp de încărcare de 24 de minute de la 20% la 80%, la o stație de încărcare rapidă, precum și posibilitatea de a adăuga 100 km de autonomie în 10 minute. 

Interior

Ediția limitată Cassina, stilată în Torino alături de reprezentații Cassina, are o serie de elemente personalizate, inclusiv culoarea care se regăsește în exterior și interior. Detaliile își trag inspirația din istoria și tradiția celor două mărci, propunându-și să aducă mașina mai aproape de ceea ce numim „acasă”, transformând mica citadină într-un fel de living pe roți, măcar din perspectiva confortului și familiarității, dacă nu din cea a spațiului.

Se remarcă, desigur, măsuța practică și atent lucrată, catifeaua prezentă pe scaune și bord și, în general, aspectul plăcut și cochet al interiorului. Dar și prezența unui număr mare de butoane clasice, un plus în ochii mei.
Pe partea tehnologică, noua Ypsilon introduce sistemul multimedia S.A.L.A. (inițiale pentru Sound Air Light Augmentation, dar și cuvânt folosit în italiană pentru cameră/salon/living room). Sistemul controlează climatizarea, sunetul (reglat de un sound designer) și luminile (intensitate și culori) pentru a ajusta „mood”-ul, din cabină, fiind operat automat (cu o componentă de tip Artificial Intelligence) sau prin interfața circulară amplasată pe bord și prin intermediul ecranelor.

Starea pasagerilor poate fi îmbunătățită suplimentar – cel puțin în cazul acestei serii Cassina – de scaunele cu masaj, dar trebuie precizate și funcțiile de conducere autonome (Level 2 Autonomous Driving), care pot ajusta automat viteza și traiectoria prin Adaptive Cruise Control și Lane Centering (facilități disponibile la viteze cuprinse între 30 și 150 km/h).
Pe consolă vedem un ecran de 10,25 inch, iar informațiile de bord sunt afișate în fața șoferului de un alt ecran de 10,25 inch, amplu configurabile. 

Exterior

Din afară se vede influența conceptului Pu+Ra (Pure și Radical), designerii vorbindu-ne de un mix de linii inspirate de clasicele Aurelia și Flaminia, dar și de radicalele Stratos și Delta.
Dincolo de metafore și paralele cu trecutul, vedem o mașină cu individualitate, cu accente contemporane puternice. Vedem și logoul nou, restilizat, precum și literele redesenate pentru Lancia și Ypsilon. Caroseria cu accente bitonale, proporțiile și liniile noi, concepția blocurilor optice, detaliile căutate și rafinate în stilul clasic italian își propun să plaseze noua Ypsilon ca deschizătoare de drumuri într-un capitol nou pentru Lancia.

Rămâne de văzut cum va fi primită mașina, dar potențial există undeva deasupra citadinelor pur practice, la intersecția cu șicul și moda, gata să vină cu un plus de personalitate și personalizare în întâmpinarea celor dispuși să plătească un pic mai mult pentru stil.

 


Unghiul Cassina

Colaborarea cu Cassina pentru prima Lancia din „noua viață” a brandului nu este deloc întâmplătoare.
Cassina este printre cei mai importanți producători de mobilă și accesorii de design interior și exterior – un brand legendar pentru Italia și nu numai, cu 96 de ani vechime. În portofoliul mărcii sunt atât de multe piese iconice, desenate de atât de multe nume mari, încât e greu să le pui într-o listă, iar asocierea dintre Lancia și Cassina nu poate decât să ne spună răspicat unde se poziționează brandul și de acum înainte.

Strategilor de la Stellantis le clar că pentru Lancia focusul trebuie mutat dinspre utilitate și accesibilitate – caracteristici pe care mizează și alte modele populare din grup – către stil, imagine și confort. Probabil că asocierile cu lumea modei, cu arta și designul vor continua, iar lansarea care a avut loc la Milano – capitala modei italiene (dar și orașul unde are sediul Cassina) – și nu la Torino (unde își are sediul Lancia, Fiat etc.) vine la rândul ei ca o confirmare a direcției viitoare.

Sigur că cei de la Cassina nu au avut nimic de zis în ceea ce privește baza tehnologică și designul general al mașinii, consultanța lor rezumându-se la câteva elemente de interior (culoare, suprafețe, texturi, cusături etc.), dar colaborarea mi se pare de bun augur.

Pentru cei care vor să pătrundă mai adânc în universul Cassina, recomand o vizită pe site, dar și o vizită în magazinele principale din Milano, Londra, Paris, Madrid, New York și Miami sau la standurile lor de la saloanele de design  – pentru cine ajunge pe acolo. Există un magazin important și la fabrica din Meda, lângă Milano, unde întregul sediu administrativ a fost renovat recent sub coordonarea birourile arhitecturale Patricia Urquiola.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici