OFICIAL: Porsche Macan facelift detaliază prima motorizare la Paris

5ce350b8-2019-porsche-macan-5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Cine ar fi crezut că un Audi Q5 recarosat ar putea deveni cel mai vândut Porsche din istorie? Lăsând gluma la o parte, Porsche Macan încă este construit pe vechea platformă MLP B8, iar unele reviste auto au găsit o tonă de embleme Audi sub caroseria SUV-ului din Stuttgart.

Faceliftul prezentat la Shanghai și, mai nou, la Paris nu va schimba acest aspect, dar va integra mai mult ADN Porsche în cel mai vândut model al său.

Primul lucru pe care Porsche îl laudă sunt noile faruri Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS) inspirate de la modelele 918 Spyder și 911. Acestea pot controla singure distribuția luminii și se pot adapta la condițiile de trafic. Urmează banda de LED-uri spate formată din trei elemente și luată, parcă, de la noul Cayenne. Ceva similar vom vedea și pe viitorul 911 992.

Interiorul este un amalgam de vechi și nou. Layout-ul general a fost păstrat, însă putem observa volanul GT sports (opțional), butonul Sport Response integrat în volan (doar pentru Sports Chrono Package), precum și noul sistem de infotainment Porsche Communication Management (PCM) cu ecran tactil HD de 11” împrumutat de la Panamera și Cayenne. Restul butoanelor nu au devenit tactile, ca la frații mai mari, dar o dată cu noua generație din 2022, se va rectifica acest aspect. Datorită implementării unui sistem de infotainment mai mare, gurile de aerisire au fost poziționate sub acesta.

Noile culori disponibile pentru exterior (Miami Blue,Mamba Green Metallic,Dolomite Silver Metallic,Crayon), împreună cu noi pachete interioare, fac ca noul Macan să fie aproape imposibil de customizat după preferințele personale. Printre dotările opționale de confort se numără acum și parbrizul încălzit sau ionizatorul de aer ce îmbunătățește calitatea aerului la interior.

Sistemele de asistență ale șoferului au fost, și ele, îmbunătățite, iar noul tempomat adaptiv Traffic Jam Assist poate controla mașina total la viteze de până la 60 km/h.

Tot la capitolul tehnologie se încadrează și modulul Connect Plus, oferit în standard, ce include informații despre trafic în timp real, navigație online, comenzi vocale, conexiunea Here Cloud și aplicația Offroad Precicion ce analizează orice deplasare în teren accidentat. Nu că ar duce cineva un Macan în off-road.

Nemții se mândresc cu faptul că șasiul a fost optimizat, rezultând un comportament neutru, o stabilitate îmbunătățită și confort sporit. Până la primul test, îi credem pe cuvânt. Interesant este că anvelopele pe față sunt mai înguste decât cele pe spate, explicația fiind că așa poate funcționa sistemul de tracțiune integrală Porsche Traction Management (quattro rebranduit) la capacitate optimă.

Singurul motor detaliat deocamdată este unitatea de bază, un 2.0 TFSI cu 245 CP și 370 Nm. Toată această ajunge ambele punți prin intermediul unei transmisii automate cu dublu ambreiaj PDK cu șapte rapoarte. Primii 100 km/h sunt atinși în 6.7 secunde, cu 0.3 secunde mai repede decât noua Skoda Kodiaq RS ce are 5 CP în minus, iar viteza maximă este de 225 km/h (+3 km/h față de Kodiaq RS). Consumul nu este catastrofal pentru un Porsche, cei 8.1 l/100 km în regim WLTP fiind chiar rezonabili. Prețul acestei versiuni va fi de puțin peste 58.000 euro cu TVA în Germania.

Vor urma și alte motorizări, MULT mai puternice. Dar un lucru este cert, nu vom mai vedea niciodată un Macan diesel.

Porsche va continua să vândă Macan ca pâinea caldă, ceea ce nu e un lucru deloc rău. Din 2014 și până în prezent, 350.000 unități au fost produse, iar din acestea, 100.000 au ajuns în China. Asta ca să nu ne întrebăm de ce faceliftul unei mașini germane a fost prezentat în Shanghai.