PPD2014: de la extaz la agonie

DSC_0352_original

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu puteți realiza cam cât de frustrați am terminat ultima zi de Porsche Performance Drive 2014, dar eu voi încerca aici să vă descriu.

Imaginați-vă că în contextul în care am condus clasamentul până în ultima zi, pe ultimele două etape am fost depășiți de Ungaria. Deși oficial există mai multe moduri în care ai putea să comunici acest rezultat, începând de la „România ratează victoria la PPD 2014” și terminând cu „România obține un excelent loc 2 în PPD 2014”, în realitate vă spun eu: puține lucruri sunt mai enervante ca șocul de a cădea de la înâlțime.

Aș vrea acum să vă dau niște explicații tehnice. Inițial, mi s-a părut o prostie de o irelevanță rară să vă bag aici în toate detaliile care urmează. Dar apoi m-am hotărât s-o fac, din respect pentru tot efortul pe care l-ați făcut pe Facebook cu noi, zilele astea. În mod incredibil, pagina Team 10 Romania a crescut de la 0 la peste 2.500 de fani în doar câteva săptămâni, înainte de start, a continuat creșterea în timpul zilelor de concurs până la peste 3.600 de fani, a avut un reach fantastic și un engagement uriaș. Am făcut-o deja, dar mă simt obligat să vă mai mulțumesc odată pentru asta.

Revenind la oile noastre, iată cum am ajuns de pe locul 1 pe locul 2, în ultima zi:

1. La finalul primei probe (275 de km) din ultima zi, mașina noastră a înghițit 27 de litri, în condițiile în care echipa Georgiei a alimentat doar 23 și echipa Ungariei cam 26.

2. La finalul celei de-a doua probe din ultima zi, mașina noastră a înghițit 47 de litri, în timp ce echipa Ungariei, cu care ne-am bătut, a alimentat cam 41 de litri.

…iar acum să vă explic și DE CE am ajuns aici.

În primul rând, în teorie, cel mai exact mod de a calcula consumul unei mașini este să alimentezi la start, să parcurgi proba și apoi să faci plinul din nou, la final. În practică însă, după ce sare prima oară pistolul, în rezervor mai intră între 2 și 5 litri, în funcție de cât de priceput ești să alimentezi. Ei bine, cum ar fi fost imposibil din punct de vedere logistic ca toate cele 14 mașini să fie alimentate de același om, era normal ca plinurile celor 14 mașini să nu fie plinuri ochi în toate cazurile. Am simțit asta și în ziua 3, când un băiat bun de la o benzinărie din Kazbegi nu s-a chinuit foarte tare să ne umple rezervorul, la sosire (deci ne-a avantajat un pic) și am simțit-o și la finalul primei probe din ziua decisivă, când un alt băiat de la o altă benzinărie a stat 5 minute să se asigure că ne umple fiecare cotlon din rezervor, picurând încet la noi cam 5 litri după ce a sărit prima oară pistolul. După toate calculele, 27,7 de litri la 275 de km înseamnă un consum cam de 10,07 litri la 100 de km, dar cifra asta este nepermis și ireal mai mare față de cei 8,6 litri pentru 100 de km parcurși pe care i-a înregistrat computerul nostru de bord.

IMG_0565

Prin urmare, cel mai probabil pentru că mașina noastră nu a fost alimentată complet la start, conform alimentărilor de la final aici am încasat o penalizare mare față de echipa Georgiei (irelevantă în clasamentul general) și o penalizare sănătoasă față de echipa Ungariei, (deși computerul lor de bord a indicat 8,9 litri pentru 100 de km parcurși pentru aceeași distanță).

În al doilea rând, pe a doua probă din ultima zi, 450 de km cu target time 5 ore și 30 de minute, s-au întâmplat mai multe chestii.

–       noi am luat o decizie proastă strategic și am mers foarte încet, la consum, pe prima bucată de drum, timp de aproape o oră. Asta a însemnat că în momentul în care am realizat greșeala am fost nevoiți să recuperăm timpul pierdut cu viteză mai mare, deci consum mai mare, pe un drum infernal de macadam cu multe gropi și pe ace de păr nesemnalizate corespunzător.

–       tot noi am pierdut un sfert de oră pentru că am fost opriți de poliție în urma unei depășiri pe linie continuă. Asta a însemnat că am fost nevoiți să mergem și mai tare ca să recuperăm sfertul de oră pierdut, deci consum mai mare.

–       organizatorii au modificat target time-ul de la 5 ore și 30 de minute la 5 ore și 45 de minute cu 30 de minute înainte de epuizarea timpului, din cauza unui traffic jam neprevăzut în Baku, ceea ce a neutralizat efortul nostru de a ajunge în timp. Deși target time-ul a fost modificat pentru toate echipele, au fost dezavantajate cele care, cu gândul de a avea o rezervă de timp (cum am fost noi), au mers mai tare (și implicit cu consum mai mare) spre final. Practic, am anticipat corect că am putea avea trafic în oraș, am ridicat ușor consumul mergând mai tare ca să avem o rezervă de timp, dar creșterea timpului țintă cu 15 minute a avut două efecte: ne-a anulat intuiția de a merge mai tare și a avantajat echipele care au venit cu consum mai mic și care n-ar fi avut șanse să ajungă în 5 ore și 30 de minute la destinație din cauza traficului.

–       de cealaltă parte, ungurii au urmat un traseu care aparent nu a inclus nici un pic de macadam, ceea ce i-a avantajat la consum (de la granița Georgia cu  Azerbaidjan până la Baku sunt vreo 5 variante de drum înscrie pe hartă, iar alegerea uneia sau a alteia a fost pur și simplu un joc de noroc).

Prin urmare, pe a doua probă din ultima zi am încasat o penalizare de cel puțin 6 minute față de echipa Ungariei. În total, luând un calcul și un bonus de un minut pe care l-a luat Ungaria pentru cele mai multe like-uri obținute pe pagina de Facebook în ultimele 24 de ore (vreo 600), frații noștri de la Vest au trecut în fruntea clasamentului.

Desigur, Porsche Performance Drive este, de fapt, un joc. O joacă. Concursul în sine este un artificiu genial de a transforma un test normal cu o mașină într-o experiență memorabilă, iar componenta de consum este o șmecherie superbă de a pune frână impulsurilor de a merge cu 200 de kilometri pe oră pe drumuri publice. Serios, pachetul este diabolic de antrenant. În dimineața asta, când ne-am trezit după prima noapte de somn sănătos și fără stres, ne-am zis că suntem noi fraieri în primul rând pentru că am luat jocul atât de în serios și apoi pentru că ne-am luat pe noi foarte în serios. Dar acum, seara, când termin de scris, îmi dau seama că ăsta e tot farmecul Porsche Performance Drive.

Să intri în joc. Să trăiești fiecare kilometru în stres MAXIM. Să simți cum faci ulcer văzând că nu recuperezi timp suficient de repede. Să te enervezi și să dai sfaturi în continuu când conduce un coleg de-al tău de echipă. Să te enervezi pe colegii tăi de echipă care-ți dau sfaturi de condus când ești tu la volan. Să urli de bucurie când dai de o pantă și poți duce mașina în coasting, astfel încât să faci kilometri cu consum zero. Să te extaziezi când afli că într-a opta, la 75 de kilometri pe oră, ai cel mai bun consum. Să te deprimi când vezi că te-a furat un fraier la pompă. Să înjuri când ești la volan și trebuie să frânezi pentru că un cioban își traversează oile, nepăsător. Să-ți înghețe sufletul la fiecare viraj deschis pe care-l iei cu viteză mare doar ca să nu fie nevoie, mai apoi, să crești consumul accelerând din nou spre viteza de croazieră. Să mergi cu 100 de km/h pe macadam plin de șanțuri. Pe scurt, să pui botul la competiție.

Ungaria, ne vedem la anul.