Să se audă până în California, Jaguar I-Pace e gata de luptă

2019-Jaguar-I-Pace-102

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Putem spune, în sfârșit, că Tesla Model X are un rival pe măsură, deoarece britanicii de la Jaguar, culmea, tocmai ei, au lansat mult așteptatul SUV electric I-Pace.

Caroserie

Nu știu de ce nu mă miră, dar noul I-Pace are o formă foarte asemănătoare rivalului american. Evident, aerodinamica eficientă a dictat forma, așa că nu se poate spune nimeni că ar fi vorba de plagiat, mai ales când mașina arată ca un XE SUV, adică destul de bine. Știi că ai de-a face cu un Jaguar și nimeni nu îți va contesta alegerea de a cumpăra unul. Din punct de vedere estetic, mașina este peste Model X. Bravo Ian Callum.

Britanicii se laudă cu un coeficient aerodinamic Cd de 0.29, ceea ce este respectabil pentru un vehicul din clasa sa, dar mai slab decât cel al modelului concurent, de 0.24. Acesta nu va fi un factor în alegerea clienților, dar e bine de știut. Grila cu Active Vains va furniza aer bateriilor de fiecare dată când acestea au nevoie de răcire.

Alt lucru care e bine de știut este rigiditatea torsională a mașinii, de 36.000 Nm/grad, record pentru un Jaguar și cu mult mai mare ca a unui Model X (aprox 20.000 Nm/grad). Prin comparație, un Lamborghini Aventador reușește 35.000 Nm/grad, iar un Golf V reușește 18.400 Nm/grad. De ce important acest aspect? Păi, un șasiu rigid se va comporta mai bine pe viraje, iar suspensia va putea fi calibrată mai confortabil, chinuindu-se mai puțin cu dezechilibrul dintre punți.

Despre baterie vom vorbi mai jos, dar trebuie știut că aceasta este montată între cele două punți, cât mai jos și cât mai în centru, ceea ce duce la o distribuție a maselor de 50/50. Pasagerii spate vor avea 890 mm de spațiu la picioare, fix cât un Mercedes-Benz Clasa E, iar portbagajul va oferi un volum minim de 656 litri. Dacă se rabatează bancheta, atunci 1.453 litri vor deveni disponibili pentru a depozita orice ai avea nevoie.

Sistem de propulsie și baterie

Două motoare electrice propulsează noul Jaguar I-Pace, unul pentru fiecare punte. Împreună, ele produc 400 cai putere și 696 Nm. Nu cred că se poate plânge cineva de lipsă de zvâc. Primii 100 km/h sunt atinși în doar 4.8 secunde, fix cât Model X 100D (P100D e versiunea ce face suta în 3.1, la aia probabil că vă gândeați). Din păcate, Jaguar nu a făcut publică încă viteza maximă, probabil pentru că știe că nu se poate apropia de cei 250 km/h pe care îi poate realiza orice Model X. Nu dăm cu parul, așteptăm cifrele oficiale.

E momentul să vorbim despre baterie. Cu o capacitate de 90 kWh, aceasta are o capacitate cu 10% mai mică decât a unui Model X de top. Autonomia maximă declarată este de 480 km, cu 85 km mai slabă ca a SUV-ului american echipat cu bateria de 100 kWh. Folosind o priză normală, poți obține 80% din capacitate în 10 ore, dar dacă faci rost de un fast charger de 100 kW, aceeași încărcare o poți vedea în doar 40 minute. 15 minute de conectare la un astfel de încărcător îți aduc 100 km de autonomie. Jaguar oferă o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru baterie, timp în care britanicii estimează că aceasta își va pierde 30% din capacitate, ceea ce înseamnă că după acei opt ani, tot vei putea parcurge 336 km cu un singur plin. Nu e rău pentru o mașină cu o masă de 2.1 tone la gol.

Tehnologie

Dacă vrei să lupți cu produsele lui Elon Musk, trebuie să excelezi la acest capitol, iar Jaguar a făcut tot posibilul ca I-Pace să fie la curent (haha) cu tot ce înseamnă inovație tehnologică. Dacă v-a plăcut sistemul de infotainment Touch Pro Duo introdus pe Range Rover Velar, atunci veți fi încântați să auziți că Jaguar îl va implementa și pe I-Pace. Pentru a scăpa de “range anxiety” (știți voi, panica aia ce te apucă atunci când mai ai 10% baterie la telefon sau la laptop), inginerii din Coventry au adăugat un sistem de navigație EV ce te ajută cu planificarea rutei și cu găsirea de stații de încărcare.

Mai mult, tehnologia Smart Settings va calibra setările mașinii, folosind aloritmi de inteligență artificială, pentru a se mula pe preferințele și stilul de condus ale șoferului. Rise of the machines.

Clienții care vor opta pentru Jaguar InControl Remote vor beneficia de asistentul virtual Amazon Alexa ce va răspunde la întrebări precum “mașina mea este încuiată?” sau “îmi ajunge autonomia ca să ajung la serviciu?”.

Pentru prima dată la un Jaguar, tot ce înseamnă update de software se poate face, ca la Tesla, over-the-air, sau, mai pe românește, wireless, ca la telefoane.

Ce mai trebuie să știm?


Mașina va fi construită în Austria, la Graz, în fabrica Magna Steyr, alături de SUV-ul compact E-Pace, Mercedes-Benz Clasa G și BMW Seria 5. Primele exemplare Jaguar I-Pace vor ajunge la clienți în a doua parte a anului 2018, mașina poate fi deja comandată, trei versiuni de echipare vor fi disponibile, iar prețul de pornire va fi în jurul sumei de 72.000 euro. Cine vrea să vadă mașina cât mai curând, o va putea admira începând cu data de 6 martie la Salonul Auto de la Geneva.