#giurgeasibratu la Geneva 2015: cum a fost

Screen Shot 2015-03-05 at 14.51.40

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acum două luni, într-o discuție extrem de sinceră #giurgeasibratu, am decis: „frate, hai să nu ne mai agităm cu Geneva anul ăsta”.

După experiența ultimului Frankfurt, la care am închis ambele zile absolut epuizați, după filmări continue și alergătură non-stop între standurile aflate la sute de metri depărtare unul de altul, în mintea noastră nici nu ne putea condamna nimeni pentru o asemenea decizie. La urma urmei, dacă mergi la saloane ca să raportezi live, de la fața locului, ești umilit de oamenii care lucrează de-acasă la site-uri și raportează din birouri, pentru că totul este acum pe net, iar dacă mergi la saloane ca să filmezi chestii la fața locului te întorci acasă cu atât de mult material încât rămâi cu el în sertar, pentru că nu încape tot într-o emisiune (nici măcar în două), iar la patru săptămâni post-eveniment nu mai are nici un sens să-l dai pe post.

Prin urmare, planul era ca anul ăsta s-o lăsăm pe sora noastră Geneva să ne ducă dorul.

Well, nu s-a întâmplat așa. Bratu a confirmat primul unei invitații Ford de a petrece încă niște timp pe lângă Ken Block, iar eu am răspuns afirmativ unei invitații de la Renault, ca să nu-l las singur. Aici mai jos puteți vedea cum ne-am petrecut noi timpul pe la câteva standuri, iar mai jos citiți gândurile noastre, odată ce am reușit să ni le așezăm, în liniște, pe avion.

Până la urmă, ieșirea a meritat. Am nimerit în mijlocul unei industrii renăscute, care a uitat complet că acum câțiva ani devenise grețos de verde și care acum, însănătoșindu-se,  și-a dat drumul în Geneva mai ceva ca un adolescent în Amsterdam.

Puterea corupe. Puterea absolută corupe absolut.

Am găsit aici, la cel mai lipsit de scrupule salon din lume, mașini atât de tupeiste și in-your-face încât ar face de rușine chiar și pe absolvenții de la Școala Vieții. Am găsit aici, în mijlocul cocalarilor elvețieni stilați care își cumpără mașini tunate pentru că puterile de serie… le put, o serie (sîc) întreagă de mașini pe steroizi, vârfuri de gamă ale vârfurilor de gamă. Mașini care au primit un pic mai multă putere doar pentru că… se poate. Cum ar veni, acestea sunt acele beculețe roșii care clipesc necontenit pe antenele de pe structurile metalice așezate pe vârful Burj-Kalifa.

Prima pe listă, McLaren P1 GTR, care va fi produs în aproximativ 40 de exemplare și care va putea fi cumpărat doar de clienți care au deja un P1 în garaj.

967571_DLF_6563

Mai exact, mașina va fi pusă în vânzare după ce toate cele 375 de unități de P1 au plecat de pe linia de producție și va avea un preț aproximativ de 3 milioane de euro. Desigur, cu banii ăștia cumperi nu doar fierul, ci și acces la niște evenimente exclusiviste, la zile de pistă, întâlniri cu ceilalți posesori și chiar curse prietenești. Dar chiar și așa, McLaren, 3 MILIOANE DE EURO?!? PE BUNE?!? Adică, ok, are 1.000 de cai, cam cu 80 mai mult decât un P1 normal, dar totuși, 3 milioane de euro?!?

Mă rog, voi știți. Voi, cei care vă puteți lua un McLaren… sau un Lamborghini exclusivist, for that matter. Iar când spun Lamborgini exclusivist nu fac mișto de noi, toți ceilalți, pentru care orice Lamborghini este exclusivist, ci mă refer la Aventador SV, această serie extrem de limitată căreia i-a fost redusă greutatea cam cu 50 de kilograme și care a primit vreo 60 de cai în plus față de un Aventador normal.

968997_DLF_7173

Asta înseamnă că acest SuperVeloce de 750 de cai face 0-100 km/h în 2,8 secunde și are o viteză maximă de peste 350 de km/h. Ca unul care a mers cu un Aventador normal pe modul Corsa, I just have to say this: aș vrea să merg și cu unul din astea. Nu de alta, dar aș vrea să mă conving dacă ce-a zis Winkelmann, President CEO of Automobili Lamborghini, e adevărat sau nu: „the Superveloce results in the most exclusive, pure and emotional production model in the history of our brand”. Sigur, ca să mă conving de așa ceva ar trebui să merg cu toate modelele Lamborghini din istorie, dar hai să nu mai bat șaua să priceapă iapa și să trec la mașina următoare din categoria cireașa de pe tort.

Sau, mai bine zis, la mașinile următoare, pentru că sunt două de la același producător: 911 GT3 RS și Cayman GT4. Mașinile astea sunt ambele construite în ciuda fizicii. Aparent, GT3 RS e un GT3 mai șmecher, iar mie îmi e greu să-mi imaginez asta, pentru că am mers cu un GT3 pe pistă și mi s-a părut cea mai agilă mașină pe care am condus-o vreodată, pentru că răspunde instantaneu la orice comandă îi dai.

969146_DLF_7207

Mi-e greu să cuprind cu mintea cum ar putea răspunde GT3 RS unei comenzi de accelerație puternică pe viraj, în condițiile în care are aproape 500 de cai. În schimb, cred că am o idee destul de bună despre cum merge un Cayman GT4, mașina de 385 de cai și 4,4 secunde sprint 0-100 km/h perfectă pentru cei care consideră că un GTS e prea metrosexual.

969157_DLF_7209

Geneva 2015: un supercar pentru fiecare milionar

Apoi, pe lângă aceste dacă-vreau-pot-să-ud-și-canapeaua modele top-of-the-line, am avut parte de alte supercaruri. Știți voi, genul de mașină the-world-is-not-enough-banii nu e o problemă, o listă lungă de supercaruri amestecate cu concepte pe care chiar ți le poți cumpăra.

Aston Martin Vulcan, spre exemplu, arată în realitate mai puțin fioros decât filmulețul postat de noi pe pagina de Facebook acum câteva zile, dar asta nu înseamnă că ne-a știrbit vreun pic din respectul pe care-l generează cei 800 de cai. Mașina va fi produsă doar în 24 de exemplare, aluzie la victoriile Aston din LeMans, și va costa aproximativ 2 milioane de euro.

971215_DLF_7356

Undeva mai aproape de bugete pământești, dar tot în stratosfera performanțelor de stradă, avem o altă listă lungă de nenorociri. McLaren 675LT, spre exemplu, model confirmat pentru producție limitată de 500 de unități la nivel global, e menit să „restabilească moștenirea Longtail McLaren, cu focus pe greutate scăzută, aerodinamică îmbunătățită, putere mare, tren de rulare orientat dinamic spre curse” și, desigur, un engagement fier – om dus până aproape de osmoză.

971699_DLF_7504

Cu 675 de cai, toate aceste modificări și un preț de aproximativ 400.000 de euro, această recentă încarnare a familiei 12C vrea să fie mai bună decât un Ferrari 488.

971413__DSF0275

488 GTB însă nu e nici ea vreo răgălie, întrucât tocmai a fost prezentată ca un fel de urmaș al celebrului-faimosului-și-universal-recunoscutului-ca-cel-mai-bun-supercar-cu-motor-central-din-lume, 458 Italia. Acum, 488 GTB nu mai are V8 aspirat, ci are un V8 turbo care produce 661 de cai și care propulsează mașina la 100 de km/h în 3 secunde, la 200 de km/h în 8,3 secunde și apoi se oprește la 330 de km/h.

Mai departe, Ford GT (noul Ford GT) este dovada clară că, măcar stilistic, italians have got nothing on the americans. Deși după nume vă imaginați, probabil, că acest Ford GT e mai accesibil, să zicem, ca un Ferrari, ei bine surpriză: nu e. Umblă zvonul că va fi extrem de greu de procurat, pentru că vor fi produse extrem de puține unități. Și ca preț se aude că va costa „cam cât un Lamborghini Aventador”.

971530__DSF0317

În aceeași ordine de idei, mult așteptata Honda NSX a fost în sfârșit lansată, cu tot cu combinația ei contemporană de V6 plus 3 motoare electrice, unul pentru fiecare dintre roțile față și unul pentru a compensa lipsa de cuplu în momentul în care turbina o arde pe lene. Japonezii văd mașina asta concepută aproape ca un P1 luptându-se cu Ferrari 458 (mă rog, 488 acum), 911 Turbo sau R8 V10. Ciudat să vezi o japoneză în anturajul ăsta, dar legenda NSX rămâne legenda NSX, chiar dacă mașina va fi produsă în State.

972036_DLF_7674

Că tot a venit vorba de R8, trebuie spus că mașina vine în trei variante: V10, V10 Plus și e-tron. Primele două vin cu același motor V10 (doh) în două variante de putere, adică 540 sau 610, iar e-tron, sublimul e-tron, „mașina care va da rușine tuturor variantelor de Tesla”, după cum spune Bratu, vine doar cu tracțiune spate și motoare electrice care produc 456 de cai și permit mașinii o autonomie de 450 de kilometri. 0-100 de km/h se întâmplă în 3,9 secunde, iar cifrele astea, platforma folosită și de Huracan plus formele de Iron Man l-au făcut deja pe Bratu să declare că asta ar fi una dintre cele două mașini cu care ar pleca acasă (cealaltă fiind Q7).

969433_DLF_7263

Nu sună rău deloc, mă întreb oare cine ar rezista tentației să cumpere direct un Ferrari cu aceiași bani. Sau un Porsche.

Lista aroganțelor scumpe și super puternice continuă cu Bentley EXP10 Speed 6, concept care reușește să împace masivitatea specifică mărcii cu proporțiile unui rival pentru 911. Desigur, nici aici nu ne place culoarea verde, dar pentru că e British Racing Green, o putem tolera mai ușor.

971879_DLF_7609

În fine, opulența totală, aroganța aroganțelor, racheta de lux venită de nicăieri și nebănuită de nimeni: Koenigsegg Regera. Mașina asta de „peste 1.500” de cai este cu atât mai specială cu cât puterea nu e trimisă roților printr-o transmisie normală, ci prin ceva care se numește Koenigsegg Direct Drive System. Simplist, ai putea să spui că are o singură treaptă de viteză. Desigur, aici există și un mic motor electric, care se ocupă să compenseze inteligent cuplul, după cum există și câte unul pe fiecare roată față. Rezultatul se pare că este radical. Din cauză că tracțiunea este limitată pe puntea spate, 0-100 de km/h durează 2,7 secunde (cam mult pentru puterea asta hahaha), dar pe de altă parte repriza 150 km/h – 250 km/h durează 3,2 secunde. That is INSANE. Conform oficialilor, mașina de la Geneva e 95% gata, ceea ce înseamnă că după salon ea va fi dusă înapoi la ea acasă, finalizată și apoi vândută pe un preț în jur de 1,5 milioane de euro, împreună cu alte 79 de unități. Cel puțin astea sunt așteptările.

970164_DLF_6887

Între timp, înapoi în viața reală…

…premierele mai normale la preț au fost aproape la fel de spectaculoase, păstrând proporțiile. VW Passat Alltrack a devenit, subit, spaima SUV-urilor compacte, mai ales în condițiile în care Passat a câștigat și titlul de Car Of The Year 2015, la mare distanță de locul 2.

969634_DLF_7072

Passat Sport Coupe Concept GTE ne-a oferit o idee despre cum va arăta noul Passat CC (absolut superb, aș adăuga), iar Skoda Superb, după cum ați văzut și în montajul nostru scurt de la salon, vine cu jante cromate, interior de Passat, loc în spate cât într-un A8 și un portbagaj uriaș (accesibil printr-un hayon generos) demn de soluțiile inteligente cu care Skoda ne-a obișnuit până acum. E o mașină… superbă, care probabil va destabiliza segmentul în aceeași măsură în care o va face, pe felia lui, Audi Q7. Cel mai mare Audi arată acum rafinat, are un interior absolut minunat și, în varianta e-tron (adică the world’s first plug-in hybrid cu motor șase cilindri diesel și quattro), o autonomie declarată de 1.400 de km. Bine, poate că în viața reală n-o să facă chiar 1.400 de km, dar dacă face 1.100 tot e complet spectaculos.

În altă ordine de idei, clienții de mașini un pic mai mici dar totuși mari au primit BMW Seria 2 Gran Tourer, mașină care are 7 locuri și care în partea din spate arată ca un GL imens, iar clienții de mașini mici tocmai au primit un Jazz nou, fără îndoială una dintre cele mai bune, eficiente, funcționale și prietenoase mașini mici din lume. Fanii Mazda au primit CX-3, un fel de crossover compact cu bandouri laterale to prove it, iar boy racerii din noi toți au primit Ford Focus RS (tracțiune integrală, „peste 320 de cai”) și Honda Civic Type-R, cel mai puternic hot hatch cu tracțiune față, cu 310 CP care „aruncă mănușa pe Nurburgring”.

971971_DLF_7641

Pentru oamenii și mai normali de atât, Nissan a prezentat Sway, conceptul pe care toată lumea l-a văzut ca o viitoare Micra, dar pe care oamenii l-au anunțat la conferința de presă drept un Compact Hatchback.

971154_DLF_7321

Orice ar fi, arată al dracului de bine acest concurent pentru MINI imaginat de japonezi, într-un fel apropiat de Lexus LF-SA City Car Concept.

Mai departe, Renault a prezentat lumii întregi Kadjar, acest SUV crossover desenat de un român (Victor Sfiazov), așezat în gamă peste Captur, de dimensiunile unui Qashqai (cu care împarte platforma tehnică), care vine cu 3 variante de propulsie (4X2, 4X2 cu xMod și 4X4 permanent) și cu care are șanse să destabilizeze segmentul (cel puțin în România) mulțumită unei rețele de dealeri coerente.

Renault_66929_global_en

În fine, ca să terminăm cu mașinile noastre de toate zilele și să închid în aceeași notă de opulenceIhazit cu care am început, trebuie să mai spun că Mercedes a adus la Geneva 2015 Maybach S-Class 600 Pullman. Twin turbo V12, 523 de cai, aproximativ 500.000 de euro pentru versiunile fără blindaj.

IMG_3641

Pe scurt… 

…îmi pare rău să-l dezamăgesc pe Bratu, dar încă mi se pare că mersul la saloane are rostul lui. Da, am fi fost mai activi pe facebook și pe site dacă stăteam acasă, la net, și am fi avut timp suficient să postăm toate știrile noi în timp real. Numai că n-am fi atins fiecare mașină și nu aș fi avut acest rânjet pe față acum când îmi dau seama că viitorul nu e sumbru deloc și că, în ciuda reglementărilor de mediu și ecologiștilor, mașinile care sunt în stare să-ți rupă capul în viraje cu G-urile n-o să moară niciodată. Geneva 2015 a fost, pentru noi, #carporn at it’s best, și noi știm cu toții că real life porn e mai tare decât orice experiență online.

Foto: #giurgeasibratu, Newspress